IT Network dergisinin 01 Aralık – 15 Aralık  2015 tarihli sayısının Data Center Dünyası dosya konusunda Genel Müdürümüz Zeki Kubilay Akyol’un röportajı yer aldı.

Radore olarak öncelikle veri merkezi alanındaki hizmet ve çözümlerinizden bahseder misiniz?

2004 yılında bu yolculuğa çıktığımızda kendimize büyük hedefler koyduk. Geçen 11 yıllık süre içinde şirket olarak bu hedeflerimizin pek çoğunu gerçekleştirdik ve sektörün en hızlı büyüyen veri merkezi olduk. Altyapımız, yüksek kaliteli servislerimiz, yedekli internet erişimimiz ve enerji verimliliğimizle müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için hiç durmadan çalışıyoruz. Radore olarak 2010’da “Uptime Experts” olarak anılmaya başladık. İş Girişim, Doğuş SK ve sektörün duayenlerinden Selçuk Saraç ile gerçekleştirdiğimiz ortaklıklarımızla varlığımızı daha da güçlendirdik. MetroCity’deki veri merkezimizde 10 bin sunucu kapasitesi ve 60 kişilik ekibimizle müşterilerimize hizmet veriyoruz. 2 bin 500 metrekarelik lokasyonumuzda fiber ve metro ethernet ağ altyapısına doğrudan erişim sağlayan bir yapı üzerinde müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarına özel, kişiselleştirilmiş hizmetler sunuyoruz. Sunduğumuz veri merkezi hizmetleri arasında “Sunucu Barındırma (Co-Location)” başta olmak üzere, Sunucu Kiralama (Dedicated Server), Bulut Bilişim (Cloud) Servisleri, Paylaşımlı Web Hosting, Alan Adı, SSL, CDN (Lokasyon Bazlı İçerik Dağıtım Ağı), Sunucu, Network ve BT Altyapı Yönetim Servisleri bulunuyor. Dileyen müşterilerimiz için modüler kafes sistemiyle özel olarak çevrilen ve yalnızca müşterin giriş çıkışına olanak sağlayacak şekilde kartlı, parmak izi okuyuculu ve şifreli güvenlik donanımları ile koruma altına alınan sunucularımız da mevcut. Kiraladığı kafese erişmek isteyen müşterilerimiz, güvenlik noktalarından geçtikten sonra, sadece kendi yetkilendirildikleri alana ulaşarak tüm çalışmalarını yapabiliyor. Veri merkezleri, işletmelere ait kritik bilgilerin yönetildiği; depolama, yedekleme ünitelerinin barındırıldığı, uygulama ve sistem sunucularını, ağ katmanlarını bulunduran özel tasarlanmış alanlar olduğu için; güvenlik ihtiyacı da en fazla olan merkezlerin başında geliyor. Radore olarak bulunduğumuz lokasyon gereği dijital ve fiziksel olarak 7 gün 24 saat izlenen bir güvenlik çemberinin içindeyiz. Üçüncü nesil veri merkezi olarak güçlü vizyonumuz ve katma değerli hizmetlerimizle gelecek 10 yıl içinde Doğu Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli veri merkezi olmayı hedefliyoruz.

Sunduğunuz çözümlerin farklılıkları nelerdir ve kurumlara hangi avantajları sağlamaktadır?

İçinde bulunduğumuz 21. yüzyıl, mobilitenin ve internet kullanımının arttığı, veri paylaşımının en yoğun olduğu bir dönem. İnternet dünyasının görünmeyen kahramanları olarak da adlandırabileceğimiz veri merkezleri Türkiye’de ve dünyada kurumların özellikle sağlıklı bir BT altyapısı kurgulaması ve verilerin güvenli şekilde korunması için hayati bir öneme sahip. Radore olarak müşterilerimiz için en büyük avantajımız, şehrin merkezinde fiber ve metro ethernet ağ altyapısı üzerinde olmamız diyebiliriz. Yedekli enerji ve yedekli internet erişimimiz ile kesinti olma riski yok denecek kadar az. Müşterilerimize %99,99 uptime garantisi sunuyoruz. Artık kurumlar, hayati önem taşıyan BT altyapılarını kurgularken, alanında uzman dış kaynak kullanımını seçiyor ve kendi ana iş konularına odaklanmayı daha doğru buluyor. Biz de böylece veri merkezi olarak BT altyapılarının sorumluluğunu kişilerden bağımsız hale getiriyoruz.

Veri merkezi desteği almayan her ölçekte kurum, nasıl bir risk altında olur?

Veri merkezlerine yönelik ihtiyaç, gerek bireysel gerekse kurumsal internet kullanımının her geçen gün daha da artması ile ciddi boyutlara ulaşmakta. Online alışverişten oyunlara, mobil cihazlardan şirketlerin neredeyse tüm iş süreçlerini dijital dünyaya taşımasına kadar bilgi alışveriş trafiği hızı artıyor. Dolayısıyla veri merkezi hizmetlerindeki büyüme hızı birçok sektöre göre çok daha büyük. Kurumlar kendi öz kaynaklarını kullanarak BT altyapısı oluşturmak istediklerinde gerek maliyet ve zaman gerekse iş gücü anlamında olumsuzluklar yaşayabilirler. Veri merkezi ile çalışan kişi veya şirketler ise yatırım, sunucuların bakımı ve istihdam gibi konularında önemli maliyet avantajı yaratabilirler. Radore olarak, BT altyapısını bize emanet eden müşterilerimize yetkin ve tecrübeli teknik profesyonellerden oluşan Operasyon Merkezi’mizle 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz.

Radore olarak şirketlerde ihtiyaca uygun çözümleri nasıl belirliyorsunuz?

Biz her zaman için müşterimizi dinleyen ve onun ihtiyaçlarına kulak veren bir kültüre sahibiz. Talepler doğrultusunda doğru ve ilkeli bir hizmet sunmak en önemli önceliğimiz. Radore’den hizmet almak isteyen müşterilerimizin öncelikle ihtiyaçları ve muhtemel çözümleri belirleniyor. Ardından müşterilerimiz doğru BT altyapısına Radore Proje ve Sistem Yöneticileri ile birlikte karar veriyorlar. Ayrıca teknik konular haricinde, sadece müşterilerimizin beklentilerine odaklanan Müşteri İlişkileri Departmanımı mevcut. Bunun yanı sıra çalıştığımız projenin özelliğine göre, farklı servisler için de izleme hizmetlerimiz var. Radore Veri Merkezi Altyapı Ekibi, veri merkezi altyapısını oluşturan enerji, iklimlendirme ve güvenlik bileşenlerini takip ederek izleme ve bakımını yapan kişilerden oluşuyor. Günlük, haftalık ve aylık periyodik bakım prosedürleri ile birlikte altyapı bileşenlerinin tamamı kesintisiz bir şekilde altyapı ekibi tarafından izleniyor. Enerji dağıtım sistemlerine ait parametreler Enerji Kalite Analizörü ile 7 gün 24 saat gözlemlenerek ölçümleniyor. Kısacası müşterilerimize gözümüz ve kulağımız her zaman açık bir şekilde hizmet veriyoruz.

Veri merkezleri teknolojilerinde yenilik ve gelişim nasıl bir trend izliyor?

Teknolojinin içinde varlığını sürdüren bir sektör olan veri merkezleri, her zaman yenilikleri takip etmek durumunda. Müşteriler için en iyi ve hızlı çözümün ne olduğunu belirleyip üzerine katma değerli hizmet sunması ve bunu yaparken de teknolojiyi en etkin şekilde kullanması veri merkezlerinin olmazsa olmazı. Günümüzde veri merkezlerinin önemi her geçen gün giderek artıyor. Akıllı mobil cihazların yaygınlaşmasına paralel olarak, veri şirketleri pazarı da hızla yükselişe geçti ve önem kazandı. Büyük şirketlerin sürekli ve yoğun veri analizi ihtiyaçları sebebi ile daha fazla veri depolama ve işleme kapasiteleri için talepler arttı ve bu da yeni veri merkezlerine olan ihtiyacı arttırdı. Bu noktada veri merkezlerinin profesyonel ve güvenilir hizmet vermesi, teknolojik altyapılarını iyileştirmeleri çok önemli.

IT Network dergisine ait röportaj sayfası;

"BT altyapılarının sorumluluğunu kişilerden bağımsız hale getiriyoruz"