Dünya üzerindeki tüm bölgeler bulundukları konuma göre sahip oldukları iklim şartları, doğal afet, terör, yangın riskleri ve teknolojik altyapıları bakımından farklılıklar gösterir. Veri merkezi inşa edilmeden önce titizlikle değerlendirilmesi gereken en önemli konu ise bölge ve arazinin bu iş için uygun verimlilikte olup olmadığı ve bu değişkenlerin bölgeyle ne kadar iç içe olduğudur.

Veri merkezi konumlandırma konusu, bütün bu çalışmanın en temelini oluşturur. Dolayısıyla temelin sağlıklı şekilde inşa edilmesi oldukça hayati bir öneme sahip. Bu konuda yapılacak bir hata yüksek maliyet ve emekle yapılan tüm bu çalışmaların her an risklerle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Bunların yanı sıra veri merkezi için yer seçiminde tesise enerji sağlama, tesisin yakın çevresinde iş yapan diğer tesislerin faaliyet alanları, hava alanına yakınlığı, trafik yoğunluğu, deniz ve göllere olan mesafesi gibi yakın çevredeki bütün değişkenlerin yer seçimi yapılırken hassasiyetle değerlendirilmesi gerekiyor.

Yapılan en büyük hata ise işletmelerin veri merkezi seçimlerinde maliyet konusuna öncelik vermeleri. Maliyet önemli bir konu olsa da asıl önemli olan veri merkezinde barındırılan varlıkların maddi ve manevi değerleridir. Bu varlıkların zarar görmesi durumunda işletmeler maddi kayıplardan itibar kaybına kadar birçok sorunla karşı karşıya kalabilirler.

Veri merkezi için kurulum yeri seçerken bütün iç ve dış etkenlerin dikkatle değerlendirilmesi gerekli. Veri merkezleri için yapılan teknolojik işlemler kadar yer seçimi yapılırken o coğrafyada görülen doğal afetlerin ve ne sıklıkla görüldüğünün de göz önünde tutulması önemlidir. Bu problemlerin yaşandığı yerlerde veri merkezi kurulması sakıncalı olacaktır. Yine de böyle bir yer seçiminde ısrar edilirse ve gerekli tedbirler önceden alınmazsa, bu veri merkezi bir takım gizli risklere sahip olacaktır. Bu tarz gizli riskler de acilen müdahale edilmesi gereken problemler şeklinde beklenmedik zamanlarda ortaya çıkabilir.

Veri merkezi için yer seçerken özellikle dikkat edilmesi gereken konuları özetleyecek olursak;

  • Veri merkezinin boyutu ve işletme maliyeti
  • Veri merkezinin ve zeminin sağlamlığı
  • Bölgede yaşanan doğal afetler (deprem, sel, heyelan, kasırga, hortum, tsunami, yanardağ patlamaları, çığ, vb. ) ve alınabilecek tedbirler
  • Çevresel faktörler (deniz, göl, trafik gibi değişkenlere yakınlık)
  • Bölgede faaliyet gösteren diğer işletmelerin faaliyet alanları
  • Bölgedeki teknoloji kaynaklı problemler (internet altyapısı vb.)
  • Bölgedeki insan kaynaklı problemler (terörizim, grev, hırsızlık, yangın vb.)
  • Enerji ve iletişim ağının yeterliliği
  • Elektrik, soğutma, veri iletişimi vb. maliyetlerin hesaplanması
  • İhtiyaç halinde veri merkezinin büyümesine olanak sağlaması
  • Büyüyen hacime göre artan elektrik ve veri iletişim değerlerini karşılayabilecek altyapı potansiyeli
  • Ziyaretçilerin kolay ulaşım sağlaması

Müşterilerine yüzde 99,99 oranında uptime garantisi sunan Radore’nin BT ekiplerinin işlerini nasıl daha kolay hale getirdiğini öğrenmek için radore.com adresini kullanabilirsiniz.

Konuk Yazarımız Hakkında: Onur Moral – Veri Merkezi Müdürü

Yıllardır bilişim sektöründe Sistem, Network ve Bilgi Güvenliği konularında danışmanlık ve yöneticilik yapan Onur Moral özellikle Türkiye ve Uluslararası Veri Merkezleri üzerine araştırmalar yapmakta ve şu anda uluslararası bir firmada Global Veri Merkezi Müdürü görevini yürütmektedir.
Kendisiyle aşağıdaki kanallardan iletişim kurulabilir;
http://www.onurmoral.com
onur@onurmoral.com