“Cloud” denilince aklınıza pek çok şey geliyor olabilir, ya da hiçbir şekilde anlam veremiyor olabilirsiniz. “Bulut bilişim” de bu teknolojinin dilimizdeki ismi. Herkes ondan bahsediyor, geleceğin teknolojisi deniyor, hakkında her gün yeni bir haber, bir yazı çıkıyor. Etrafta dolaşan bunca bilgi içinde kayboluyorsanız bu yazımız size ışık tutacak. İşte doğruları ve yanlışlarıyla bulut bilişim efsaneleri:
Efsane 1: Bulut bilişimin ne olduğunu hala bilmiyorum
Aslında büyük ihtimalle biliyorsunuz. Bir şekilde mutlaka bulut bilişim teknolojisini kullandınız ama farkında bile değilsiniz. Örneğin Facebook, Office 365, Dropbox ve LinkedIn gibi sistemlerin hepsinde bu altyapı var. Eğer bu platformları ve veri depolama hizmetlerini kullanıyorsanız, ne kadar kolay kullanılabildiklerini, verimliliği arttırdıklarını ve maliyet açısından pek çok avantaj sunduklarını biliyorsunuz.
Efsane 2: Maliyetlerimi düşürmek için Bulut bilişime geçmeliyim
Eğer bu teknolojiyi işiniz için kullanacaksanız, maliyetlerinizi azaltma konusunda mutlaka faydası olacaktır. Ancak bulut bilişimin tek özelliğinin maliyetleri düşürmek olmadığını bilmelisiniz. Göz ardı edilmemesi gereken avantajları arasında güvenilirlik, ölçeklenebilirlik ve uzaktan erişim de bulunuyor.
Efsane 3: Paylaşımlı bulut bilişim, IT hizmetleri almanın en ucuz yoludur
Eğer kullandığın-kadar-öde sistemini benimsiyorsanız bu iyi bir fikir gibi görünebilir. Ayrıca kolay ve ucuz kurulum da bir diğer avantaj. Ama daha yakından göz attığımızda, özellikle fazla kaynak ihtiyacı olduğu durumlarda, başka modeller daha uygun olabilir. Güvenlik, performans ve kullanılabilirlik gibi başlıca ihtiyaçlarınızı karşılayacak, kaynakların paylaşımını sağlayan özel bulut gibi farklı modeller daha verimli ve az maliyetli olabilir.
Efsane 4: Kritik uygulamalarım var ve bulutta tutmak istemiyorum
Hepimizin ve her işletmenin kendi için kritik olan uygulamaları vardır. Özellikle işletmeler iş modellerinin gelişmesini desteklemesi için IT altyapılarından gün geçtikçe daha da kapsamlı bir hizmete ihtiyaç duyarlar. Maliyetlerini azaltmak ve hizmetlerini ve uygulamalarını daha yüksek hızda sunmak isterler. Peki, işletme için son derece kritik olan bu uygulamalar için ne yapmalı? Bulut bilişim hizmeti seçerken, geçiş sürecini iyi yapılandırmak ve gelecekte yaşanabilecek gelişmelere uyum açısından ihtiyaçları doğru belirlemek gerekir.
Efsane 5: Bulut güvenli değil
Çoğumuz, verilerimiz için en güvenli yerin bilgisayarlarımız olduğunu düşünürüz. Peki ya bilgisayarımız bozulursa ya da onu kaybedersek? İşte o zaman tüm verilerimizi de kaybetmiş oluruz. Bulut bilişim ile artık bu dönemi geride bıraktığımızı söyleyebiliriz. Buluta sakladığınız verilere istediğiniz yerden ulaşabilir ve servis anlaşması ile sıkı güvenlik protokolleri sayesinde güvenle saklamaya devam edebilirsiniz.
Efsane 6: Bulut ile verimlilik düşer
Tabii ki hayır, hatta tam tersi! İşletmeler bulut ile gelişmiş uygulama ve sunuculara erişim imkanı bulabiliyorlar ve uzmanlar verileri en güvenilir ve sağlıklı şekilde saklamak için tüm donanım ve güvenlik güncellemelerini gerçekleştiriyorlar. Böylece veri her an, her yerden sorunsuz bir şekilde ulaşılabilir oluyor ve bu da verimliliği arttırıyor.
Efsane 7: Sanallaştırma ilk adımdır
Sanallaştırma, mevcut kaynakların kullanımını arttırabilir ve esneklik sağlayabilir. Ancak bulut bilişim, maliyetleri azaltmakla beraber altyapınızı iyileştirir ve zaman alan işlerinizi sanallaştırma adımını yapmadan otomatikleştirmenizi sağlar.
Efsane 8: Her zaman, %100 ayakta kalır
Bulut bilişim hizmeti aldığınızda çok yüksek olasılıkla her şey sorunsuz çalışacak ve kesinti olmayacak. Ancak hepimiz biliyoruz ki teknolojiye her zaman, tamamen güvenemeyiz. Yapmanız gereken, hizmeti aldığınız bulut sağlayıcıyla olası kesintileri ve bu durumdaki hizmetleri içeren bir servis anlaşması yapmanız. Sağlayıcınız size %99 oranında uptime vaat ediyorsa, bunun ayda pek çok kez kesinti demek olduğunu unutmayın. Verinizin ulaşılabilirliği ve güvenilirliği için yaptığınız anlaşmanın işletmenize uygun şartları içerdiğine emin olmalısınız.
Efsane 9: Bulut bilişim çok karmaşık
Farklı bulut bilişim sistemleri mevcut ve hepsinin “karmaşıklık” derecesi de farklı. Yönetimi basitleştiren modeller sizin kontrolünüze fazla ihtiyaç duymadan otomatik olarak çalışır. Diğer modeller ise kontrol imkanı sunar ve her değişiklikte uygulamanın mimarisini değiştirmeniz gerekebilir. Bu yüzden işletmenize ve size en uygun sistemi seçmelisiniz.
Efsane 10: Tüm bulut sistemlerinde güvenlik aynıdır
Her zaman değil. Bulut bilişimin farklı tür sistemleri vardır ve sonuç olarak güvenlik düzeyleri sisteme göre farklılık gösterir. İşletmelerin hassas verilerini depolamak ve verilere güvenli bir erişim sağlamak için ne tür yönergeleri takip ettiklerini düşünün. Bu yüzden paylaşımlı yerine özel sistemler en iyi çözüm gibi görünebilir. Ama internet bağlantısı olduğu sürece özel sistemlerin de savunmasız kaldığını unutmayın. İçten gelen saldırılar da göz ardı edilmemelidir.
Umarız artık bulut bilişim konusunda daha çok şey biliyorsunuz! Radore’nin bulut bilişim hizmeti ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz ya da sosyal medya üzerinden #radoreyesor hashtag’i ile sorularınızı bize iletebilirsiniz.
Kaynak: http://cloudtweaks.com/2013/04/top-10-myths-of-cloud-computing/