Dünyada e-spor pazarının ekonomik değeri giderek büyürken Türkiye’deki e-spor camiası da genişlemeye devam ediyor. Konuk yazarımız İlker Karaş elektronik spor dünyası ve yarattığı ekonomik değeri anlatıyor…
Bilgisayar oyunculuğunun spor disiplinleri ile birleştiği yeni eğlence ve geleceğin reklam mecrası elektronik spor kategorisi büyümeye devam ediyor. Araştırma firması Newzoo’ya göre 2018’de 137.9 milyar dolar büyüklüğündeki küresel oyun sektörü 2021’de 180.1 milyar dolara ulaşacak. Oyun sektörü ile birlikte büyüyen ve oyun sektörüne yepyeni dinamikler kazandıran elektronik spor arenası ise geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.
2017 yılında 2016 yılına göre %33’lük bir büyüme ile 655 milyon dolar toplam gelir seviyesini yakalayan elektronik spor arenasında bu gelir medya yayın hakları, reklam, sponsorluk, ürün satışı, bilet gelirleri ve oyun firmalarının gelirleri başlıklarının birleşimi olarak karşımızda çıkıyor. Rakamlar gerçekten oldukça büyük. Bu rakamın 2021 yılında 1.6 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor.
2018 yılı içerisinde gerçekleşen kazanç oranına baktığımızda 906 milyon dolar bandı hedeflenmiş durumda. Bu rakam da bir önceki yıla göre %38’lik bir büyüme hedefi olarak görülüyor. Bu rakamı pastaya böldüğümüzde %40’lık pay sponsorluklarda, %19’luk pay ise reklam kısmında yerini koruyor.
E-spor ile birlikte izleyicilerin alışkanlıkları değişiyor
Spor kategorisinde olduğu gibi elektronik spor tarafında da en önemli nokta reklam ve sponsorluk anlaşmaları. Bu arenanın süperstarlarını kapsayan anlaşmalar hem sektöre yön veriyor, hem de onları takip eden bireylerin hayatlarına dokunuyor. Büyüyen sadece oyunlar ya da sektör değil elbette. İnsanların değişen alışkanlıkları ve televizyon yerine artık Twitch karşısında daha fazla vakit geçirmeleri de önemli bir nokta diyebiliriz.
Dünya Kupası ile futbol heyecanı yaşadığımız günlerin bir diğer büyük gelişmesi ise EA tarafından hazırlanan FIFA 19’da Şampiyonlar Ligi’nin haklarının alınmış olması ve gelecek sezonda var olan aktif FIFA oyuncularının katlanarak artacak olması. Bugüne kadar League of Legends ve Counter Strike üzerinde döndüğü düşünülen e-spor algısı, 2018 yılı içinde Fortnite ve PUBG ile büyük bir yol kat etti. Aynı şekilde EA’ın FIFA konusunda hazırladığı hummalı çalışmalar ve devamında oyunculara sunduğu rekabetçi oyun alanı, futbolu çimlerde ve sokakta oynamayı seven oyuncuları ekran başına kilitledi diyebiliriz.
Oynamaktan daha çok izlemenin keyifli olduğunu düşünen insanlar, Twitch üzerinde yetenekli spiker ve yorumcuların sunduğu e-spor karşılaşmalarını izleyerek deneyimleme şansına sahip oldular. Sanal dünyanın Ercan Taner ve Güntekin Onay’ları ile karşılaşan belki de TV izlemeyi hiç sevmeyen bir kategoride yer alan bu yeni nesil, elektronik sporun gelecekte çok daha fazla gelişim göstereceğini müjdeliyor.
Ülkemizde de hızla gelişim gösteren e-spor arenasının önemli takımlarından Space Soldiers, ülkemizi CS:GO kategorisinde dünya çapında önemli noktalara taşıma görevini sürdürüyor. League of Legends ve PUBG kategorilerinde de takımlarımız ve oyuncularımız yurtdışındaki tüm karşılaşmalarda mücadelenin hakkını veriyorlar. Avrupa ve Amerika özellikle de Asya’ya baktığımızda alacak çok yolumuz var. Fakat şu konunun da altını çizmemiz gerekiyor, futboldan çok daha başarılı olabileceğimiz bir kategori olan elektronik spor için çalışmalara hız kesmeden devam etmemiz gerekiyor.
Konuk Yazarımız Hakkında: İlker Karaş |
|
![]() |
2007 – 2012 yılları arasında Doğuş Yayın Grubu bünyesinde çalıştı. LEVEL, Ürün İnceleme, NTV Bilim, Technopat, HardwarePlus, Fragtist vb. dergilerde oyun ve teknoloji editörlüğü yaptı. E-spor yazıları hazırladı. Halen Karikocagaming.com’da ve Haber Türk’de yazmakla birlikte Dijital Sporlar’da İş Geliştirme ve Proje Yöneticiliği görevini sürdürüyor. |