Günümüzde veriler hangi çapta olursa olsun şirketlerin en önemli varlıklarından biri haline gelmiş durumda. Kişisel kullanımı ayrı düşünsek bile bugün, en küçüğünden en büyüğüne şirketlerin ürettikleri ya da sahip oldukları verilerin değeri akıl almaz boyutlarda.
Her ne kadar sahip olunan verilerin değerini ölçmek mümkün olmasa da kaybedilen verilerin neden olduğu zarar üzerinden bir fikir yürütmek mümkün. Bu konuda öncelikli olarak bahsetmeye değer iki yaklaşım var. Bunlardan ilki yıllık veri kaybının neden olduğu toplam zararı hesaplamak. Bu konuyla ilgili EMC’nin yaptığı bir araştırmaya göre veri kayıpları her yıl neredeyse 2 trilyon dolara yakın bir zarara neden oluyor.
Diğer yaklaşım ise Verizon’un her bir kayıp dijital dosya üzerinden yaptığı hesaplama. Bu hesaba göre kaybolan her bir dosyanın şirkete maliyeti 58 cent, yani yaklaşık 1,8 TL. Bu, tek başına ufak bir rakam gibi görünse de bir cihazdaki tüm dosyaları düşünecek olduğumuzda, veri kaybının şirketlere maliyetinin toplamda çok ciddi boyutlara ulaşabileceğini tahmin etmek zor değil.
Peki bu konuda ne yapmak gerekiyor? İşte iş sürekliliğini, işlenen ve saklanan verinin erişilebilirliğini sağlamakla ilgili dijital çağda veri güvenliği konusunda mutlaka bilmeniz gereken 4 önemli kavram…
1) Yedekleme (Backup)
Veri kaybına neden olabilecek tehlikenin ne zaman ve hangi kaynaktan geleceğini önceden kestirmek mümkün değil. Bu yüzden proaktif davranarak daima hazırlıklı olmak ve tedbiri en baştan almak gerekiyor.
Yedekleme, işletmeniz için hayati önem taşıyan kritik verilerin, önemli hizmet ve projelerin farklı felaket senaryolarında kaybının önlenmesi için başka bir sunucuda depolanması anlamına gelir. Bu sayede asıl sunucunuzda beklenmedik bir sorun oluşsa bile verilerinize yedek sunucunuz üzerinden güvenle ulaşabilirsiniz. Böylece veri kaybı yaşamaz ve belki de milyonlarca dolara ulaşabilecek riskli durumlardan hasar almadan kurtulursunuz.
2004 yılından bu yana veri güvenliği konusunda çok ciddi bir bilgi birikimine sahip olan Radore, müşterilerinin verilerini veya diğer bir deyişle yatırım ve zamanını güvence altına almak için Radore Operasyon Merkezi’nde tüm süreçleri 7/24 takip eder. Verilerinizin güvenliğini ve erişilebilirliğini sağlamak için tasarlanmış olan Radore Yedekleme Servisleri sunucunuzdaki verileri, sunucunuzun internet bağlantısını ve internet kotası kullanmadan ayrı bir kabloyla yedek sunucunuza aktarabilir. Üstelik bunu da çok yüksek hızlarda gerçekleştirerek size, önemli oranda zaman tasarrufu sağlar.
Eğer yedeklemeyi kendiniz yapmak isterseniz, süreci online olarak kendiniz de yönetebilirsiniz. Üstelik yedekleme sıklığını belirlemek de sizin elinizde. İhtiyacınız olduğunda ise Radore Operasyon Merkezi’ndeki uzmanlar Yedekleme Servisleri konusunda size destek olacaktır.
2) Replike Etme (Replication)
Eğer korumak istediğiniz bir veri varsa en akılcı yol yedeklemek. Verilerinizin güncel birer kopyasını başka bir sunucuda barındırmak ve birincil sunucunuzda bir sorun yaşandığında hiçbir kaybınız olmadan yedek sunucunuzdan aynı verilere kesintisiz bir şekilde erişebilmek son derece etkili bir yöntem. Tabi her iki sunucuyu da etkileyecek, örneğin yerel bir sorun yaşanmadığı sürece…
Aynı konumda bulunan yedek sunucunun en büyük avantajı kablo ile verilerin hızlı ve güvenli bir şekilde yedeklenmesine olanak sağlıyor olması. Peki ya birincil sunucuyu etkileyen fiziksel bir sorun, aynı konumdaki verilerinizin yedeklerini barındıran ikincil sunucuya da zarar verirse? Ya da iki sunucunun aynı anda arızalanması gibi milyonda bir durumla karşılaşacak kadar şanssızsanız?
Neyse ki Radore Operasyon Merkezi’nde verilerinizi kurtarmak için tek çözüm yerel yedekleme değil. Olası bir felaket veya geniş kapsamlı bir altyapı sorunu durumunda verilerinizi kaybetmemeniz için Radore’nin replikasyon hizmeti sayesinde yedeklenen verileriniz aynı zamanda başka bir konumdaki sunuculara replike edilebilir, yani diğer bir deyişle kopyalanarak çoğaltılabilir.
Aynı lokasyondaki asıl ve ikincil sunucuları etkileyecek olası bir felakat, replike edilen sunucuyu etkilemeyecek ve böylece verileriniz, pek çok şirket için yıkıcı sonuçları olması muhtemel durumlara karşı korunmuş olacak.
3) Felaket Kurtarma (Disaster Recovery)
Çapı ve etkisi ne olursa olsun olası bir felaket karşısında hazırlıksız yakalanmak en son isteyeceğiniz şey. Bu yüzden yedeklemeden replikasyona tüm bu süreçlerin sağlıklı bir şekilde yürümesi, ancak hepsinin bir plana bağlı olarak kurgulanması ve işletilmesi sayesinde gerçekleşebilir.
Böylesi bir plan sadece verilerinizi kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda işlerinizin kesintisiz bir şekilde devam etmesini de sağlar. Telafisi belki de mümkün olmayacak felaket senaryolarına karşı hazır olmak, bir iş sürekliliği planlaması ile mümkün olabilir. Bu planın amacı sistemlerdeki verileri korurken, aynı zamanda önemli olan sistemlerin çalışmaya devam etmesini veya mümkün olan en kısa sürede yeniden çalışır hale gelmesini sağlamaktır. Felaket Kurtarma veya diğer adıyla Disaster Recovery sayesinde firmalar ekonomik zararın yanı sıra müşteri ve markanın prestij kaybı gibi riskleri de en aza indirebilirler.
Yukarıda bahsettiğimiz yedekleme, Disaster Recovery (Felaket Planı) içerisinde Radore’nin size sunduğu önemli bir avantaj. Aynı şekilde replikasyon da yine Disaster Recovery Planı’nın önemli öğelerinden. Bunların dışında sistemin başka bir sistemde çalışması anlamına gelen Kümeleme yani Cluster hizmeti de olası bir felaket öncesinde hesaba katılması gereken önlemler arasında. Bir diğeri ise sunucuların felaket esnasında zarar görme riski doğabilecek olan donanımdan bağımsız çalışmasını sağlayan sanallaştırma çözümü.
Özellikle veriler ve işleyişin hayati önem taşıdığı durumlarda bir Disaster Recovery Planı’nın ve önlemlerin gerekliliğini çok geç fark etmektense, önceden bir plan oluşturmak sizi çok büyük sorunlardan kurtarabilir.
4) Always-On
Disaster Recovery Planı’nın veri kurtarmanın yanı sıra iş sürekliliğini hedeflediğinin altını bir kez daha çizmek gerekiyor. İş süreçlerinin giderek daha fazla online’a kaydığı günümüzde işlerin bir an için bile olsa aksamamasını sağlamak, erişilmek istenen en yüksek nokta.
Biz buna Always-On diyoruz…
Radore kullandığı gelişmiş teknolojiler ve sayısız önlem ile işinizin aksamadan devam edebilmesi için daima yanınızda. Verilerinizin yedeklerinin alınması, farklı konumlara replike edilmesi ve tüm bunların bir Disaster Recovery Planı içerisinde yürütülmesi sizin için de Always-On kavramını bir hayal olmaktan çıkaracak.
İster insan hatasından, isterse doğal felaketlerden kaynaklansın, verilerinizin güvenliği ve iş sürekliliğinin sağlanması konusunda en büyük yardımcınız Radore. Eğer bu konuda size nasıl yardımcı olacağımızı öğrenmek istiyorsanız geç kalmadan bizimle iletişime geçin ve size sunabileceğimiz benzersiz çözümleri hemen öğrenin…