Radore Blog’a konuk olan ShiftDelete.Net kurucusu Hakkı Alkan dijitalleşmeye mesafeli duran meslek gruplarına yönelik düşünce ve önerilerini son günlerde yaşanan olaylar üzerinden örnekler vererek anlattı.
Günün büyük kısmını teknolojiye ayıran, sadece iyi bir kullanıcı olmakla yetinmeyip, onu satın almak isteyen kişiler için de rehberler hazırlayan bir yayıncı olarak, karşılaştığım yeniliklere duyduğum heyecanı hiç kaybetmedim. İlk kez yurt dışındaki toplantılarda tanıştığım Uber de bu heyecanlardan sadece biriydi. Seneler sonra ülkemize gelmesine çok ama çok sevindim.
Ailemizde sadece tek kapılı bir otomobil var ve aramıza 1 ay önce katılan Alara’nın ihtiyaçları nedeniyle, yıllardır severek kullandığımız bu otomobile binmek, şu sıralar eziyet olmaya başladı. Bebeğin kıyafetleri, arabası, biz vs. derken ihtiyaç duyduğunuz anda kapınıza gelen panelvan için Uber’e ne kadar teşekkür etsem az. Bu yazı, bir Uber reklamı değil elbette. Ama bu yazıyı kaleme alırken, haber sitelerine düşen “Uber sürücüsüne saldırı” başlıklı haberleri okuyordum ve konuya ilgisiz kalamadım.
Dijital dönüşüme mesafeli meslek grupları için eğitim ve oryantasyon gerekli
Yeni teknoloji ile beraber gelen dönüşüm, bazılarını korkutabilir ama bunun fiziksel şiddet ve saldırıya varacak kadar tehlikeli boyutlara gelmesi, oldukça düşündürücü. Teknolojinin getirdiği bu değişime sessiz kalan, müşteri deneyimini görmezden gelen, geri bildirim ve değerlendirme gibi mükemmel bir iş yeteneğine mesafeli duran meslek grupları için acilen bir program başlatılmalı.
Veri okuryazarlığı tüm meslek grupları için gerekli
Verilecek eğitimlerin yanı sıra onlara, işlerini nasıl dijitale taşıyacaklarını da anlatmak gerekiyor. Bu zamana kadar nerede hata yaptıklarını iyi anlamaları, müşterinin aslında ne istediğini bilmeleri için sadece B2 ehliyetini vermek değil, aynı zamanda veri okuryazarlığını da öğretmek gerekiyor. Türkiye’nin ekonomisine can veren çoğu meslek erbabı, veriyi okuyamadığı ve değerlendiremediği için ya işlerini batırdı veya batırmak üzere. Bir kısmı ise bu zamana kadar kurduğu insani bağların desteğiyle son işlerini tamamlıyor. Fakat büyük çoğunluk da bu yıkımın ne denli şiddetli geldiğinin farkında değil.
Taksici esnafı ve Uber’in durumu, her ne kadar gazetelerin üçün sayfası için harika bir malzeme olsa da, aslında bizim de dâhil olduğumuz BT sektörü için maalesef harika bir örnek değil.
Her üç ayda bir kez konuk olduğum Radore Blog’daki yazıma size birkaç soru sorarak son vermek istiyorum.
• Gerçekten şu anda yaptığınız işle ilgili verileri elde ediyor musunuz?
• Elde ettiğiniz verileri, değerlendiriyor musunuz?
• Bu analizlerden sonra stratejinizi güncelliyor musunuz?
Bu konular hakkında sohbet etmek isterseniz, mutlaka uygun bir zamanınızda Radore’deki dostlarımıza başvurun ve işinizi ve yöntemlerinizi, bir an önce dijitale taşıyın.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Konuk Yazarımız Hakkında: Hakkı Alkan – ShiftDelete.Net Kurucusu |
![]() |