Onlar en büyükler. Neredeyse sınırları görülmeyecek kadar büyük alanlara yayılmış dev yapılara, sayısal değerleri yüksek altyapılara, teknolojinin son temsilcisi en yeni donanımlara sahipler. Kimlerden mi bahsediyoruz?
Tabii ki rakiplerimizden… Yani dünyanın en büyük veri merkezlerinden:

1- Range International Information Hub

Çin, Langfang’da bulunan merkez, toplam 600.000 m²’lik bir alanda yer alıyor. Şu an yapım aşamasında olan ve 2016 yılında tamamlanması planlanan veri merkezinin büyüklüğü Pentagon kadar olacak. Range International Information Hub faaliyete geçtiğinde dünyanın en büyük veri merkezi ünvanını alacak. O yüzden biz, şimdiden onu 1 numaraya alıyoruz.

Range International Information Hub

2- Switch SuperNAP


Nevada, Las Vegas’ta bulunan Switch SuperNAP 204.000 m²’lik bir alana sahip. Bulunduğu coğrafya gereği, çok şiddetli kasırgalara ve olabilecek doğal afetlere dayanacak şekilde tasarlanan bu veri merkezinin çevresi çok kalın beton duvarlarla örülmüş. Fiber optik bağlantısı kesilirse uydular aracılığı ile çalışmayı sürdürebilecek bir altyapıya ve 500 MVA güç kapasitesine sahip.

NAP

3- Utah Data Center


Kod adı; Bluffdale olan Utah Data Center, National Security Agency (Ulusal Güvenlik Ajansı) tarafından kurulmuş. Bu özelliğiyle bir ilk olan veri merkezi 1,5 milyon dolara mal edilmiş. 140.000 m²’lik bir alana yayılmış ve 65 mW enerji kapasitesiyle çalışan merkezin 9500 m²’lik alanı sadece teknik desteğe ayrılmış.

utah1

4- Lakeside Technology Center (350 East Cermak)


Lakeside Teknoloji Merkezi, dünyanın en büyük teknoloji merkezi olarak biliniyor. 350 East Cermak; 1912 yılında inşa edilmiş bu binada yer alıyor. 102.000 m²’lik alan, tam 70 internet servis sağlayıcıya ev sahipliği yapıyor. 100 mW’lik güç kapasitesine sahip olan bu veri merkezinin en ilgi çekici özelliği ise 8,5 milyon galon tank tarafından desteklenen soğutma sistemi. Ayrıca, binadaki jeneratör sayısı 50’nin üzerinde.

5- Tulip Data City

Hindistan, Bangalore’de bulunan veri merkezi Hindistan’ın olduğu gibi Asya’nın da en büyük veri merkezi olma özelliğine sahip. 95.000 m²’lik alana kurulmuş olan Tulip Data City; lale biçiminde konumlandırılmış 4 ana bina olarak deprem bölgesi özellikleri göz önüne alınarak tasarlanmış. Veri merkezi 100 mW enerji kullanıyor. ISO 20000 -1 ve 27001 belgelerine sahip.

tulip

6- QTS Metro Data Center

91.000 m² toplam kapalı alan, müşteri ofisleri, konferans salonu, 120 MVA enerji, 40 adet jeneratör, 19 birbirinden bağımsız UPS sistemi ile QTS Atlanta Metro Data Center Georgia Power’dan doğrudan fiber erişim sağlıyor. Yeni tamamlanan bu veri merkezi, Enerji ve Çevre Tasarımı Gold Sertifikası’na sahip.
Tanıtım videosunu izlemek için buraya tıklayın.

QTS2

7- Phoenix One

80.000 m² alana yerleşmiş olan veri merkezi, gücünün bir kısmını güneş panelleriyle sağlıyor. Phoneix One, çevre dostu sıfatı taşıyan bir veri merkezi. %100 Uptime hizmet garantisi sunan ve Arizona Phoenix’te bulunan veri merkezi; LED aydınlatma ile tasarruf yapıyor ve iklim kontrolünde ultrasonik nemlendiriciler kullanıyor.

Phoenix One Data Center

8- Next Generation Data Europe

İngiltere’de bulunan bu veri merkezi 70,000 m²’lik bir alana sahip. Next Generation Data Europe 180 MVA’lık gücünü Scottish Power’dan sağlıyor.
Tanıtım videosunu izlemek için burayı tıklayın. 

next

9- Microsoft Chicago Data Center

65.000 m²’lik alana kurulmuş veri merkezi şu an 224.000 sunucu barındırıyor. Microsoft’un Live hizmeti burada barınıyor.

Chicago

10- Microsoft Dublin Data Center

Microsoft’un Dublin veri merkezi 51.000 m²’ye yayılıyor. Microsoft’un cloud bilgi işlem hizmetleri de burada yer alıyor.

Microsoft Dublin Data Center

Kaynakça: