Almanya’da bulunan Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden Fizik Profesörü Thomas Schimmel ve ekibi geliştirdikleri tek atomlu transistör ile elektronik alanında devrim yaratacak bir yeniliğe imza attı. Dünyanın en küçük transistörü unvanına sahip bu elektronik bileşen, cihazların enerji tüketiminin azaltılması konusunda büyük bir sıçrama yaratacak. Profesör Thomas Schimmel’in belirttiğine göre bu kuantum devre bileşeni silikon transistörlere oranla 10.000 kat daha az enerji harcayacak.
Tek gümüş atomu ile iletim sağlanıyor
Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün internet sayfasında verilen bilgilere göre transistörde yer alan iki minik elektrot arasında tek atom genişliğinde bir boşluk bulunuyor. Bu boşluğu kapatıp açmak için bir adet gümüş atomu kullanılıyor. Gümüş atomunun hareketi ise çok küçük bir elektrik akımıyla gerçekleştiriliyor.
İklimlendirmeye ihtiyaç duymadan oda sıcaklığında çalışabilecek
Ekibin aktardığı bilgilere göre tek atomlu transistör -273 oC yani mutlak sıfır gibi çok düşük sıcaklıklarda çalışabilmenin yanında herhangi bir soğutma ihtiyacına gerek duymadan oda sıcaklığında da çalışmaya devam edebiliyor. Bu yeni buluşun elektronik cihazların enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmakla birlikte, atomik boyuttaki üretimler ve kuantum elektroniği alanında da çığır açması bekleniyor.
Halen kullandığımız transistörlerin enerji tüketimi, modern dünyanın en önemli sorunsallardan biri. Öyle ki, BT iş yükleri için kullanılan enerji kaynakları, dünyanın elektrik üretiminin yüzde 10’luk kısmına denk geliyor. İşlemciler, sunucular ve benzeri BT bileşenleri başta olmak üzere, günümüzde kullandığımız elektronik cihazların hepsinde yüzlerce, hatta binlerce transistör bulunuyor.
Konuyla ilgili daha fazla bilgiye erişmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz: