Eğer daha önce bir veri merkezi ile çalıştıysanız, yaşanabilecek teknik sorunların bu işin doğasında olduğunu da muhtemelen biliyorsunuz demektir. Çapı ne olursa olsun bu teknik sorunlar servislerin erişilmesine zaman zaman engel olsa da, çoğunlukla hızlı bir şekilde gideriliyor.

Ancak teknik sorunlardan kaynaklı servis kesintilerinin, özellikle büyük veri merkezlerinde gerçekleştiğinde daha dikkat çekici hale geldiği de bir gerçek.

İşte dünyanın en büyük şirketlerinin dev veri merkezlerinde tek seferde çok sayıda kullanıcıyı etkileyen önemli servis kesintilerinden bazıları…

Amazon

Farklı noktalarda birden fazla veri merkezine sahip olan Amazon da tüm önlemlerine rağmen downtime yaşayabiliyor. Örneğin birkaç yıl önce Kuzey Virginia’da bulunan veri merkezinde bir sorun yaşandı. Sorunun giderilmesi çalışmaları sırasında ise problemlerin artması nedeniyle ABD’nin doğu bölümündeki pek çok Amazon müşterisi bu sorundan doğrudan etkilendi. Aralıklarla 4 gün kadar devam eden sorun sırasında Netflix gibi önemli servisler de geçici olarak sağlıklı hizmet veremedi.

Kayıtlara geçen bir başka sorunda ise Amazon müşterilerinin yaklaşık yüzde 10’u, sunucuların yeniden başlatılması gerektiği için geçici bir süre hizmet alamadı.

Gmail

Google’ın dünyaca ünlü web tabanlı e-posta servisi Gmail de veri merkezi kökenli sorunlar yaşayabiliyor.

Bu sorunlardan birinde 150.000 civarında Gmail kullanıcısı hesaplarına giriş yapmak istediğinde boş bir sayfayla karşılaştı. Google, problemi çözmek için tüm gücünü seferber etse ve hızlı bir şekilde sorunu gidereceğini açıklasa da sorun 4 gün boyunca devam etti. Üstelik bu sorun Google’ın Gmail için kullandığı veri merkezinin yanı sıra Gmail yedek sunucularına da sıçradığı için bu süre boyunca yedeklere ulaşmak da mümkün olmadı ve kullanıcılardan bazıları hesaplarındaki e-postaları kalıcı olarak kaybetti.

Facebook

Sosyal medya devi Facebook, 2015 yılı içerisinde yaşadığı bir veri merkezi sorunu nedeniyle hem kendisi, hem de 7.500’ü aşkın bağımsız site üzerinde ciddi bir problemle yüzleşmek zorunda kaldı. Sistemdeki bir sorun nedeniyle, normalde Facebook hesabı ile giriş yapılan sitelere Facebook hesapları ile giriş yapmak mümkün olmadı.

Sonrasında veri merkezine yöneltilmiş bir DDoS saldırısının bu soruna neden olduğu ortaya çıktı.

Hotmail

Microsoft da veri merkezi sorunlarından nasibini alan dev şirketlerden.

2010 yılında gerçekleşen bir sorun nedeniyle 17.000 civarında Hotmail kullanıcısı, aynı Gmail olayında olduğu gibi web tabanlı e-posta servislerine eriştiklerinde boş bir sayfa ile karşılaştı.

Microsoft, konuyla ilgili 3 gün süren bir kurtarma çalışması yaptı ve 3 günün sonunda kullanıcılarından 15.000 kadarı e-postalarına kavuşabildi. Ancak sorun yaşayan kullanıcıların yaklaşık %8’i eski e-postalarını kaybetti.

Google

Veri merkezinde yaşanan tüm sorunlar sadece teknik nedenlerle karşımıza çıkmıyor. Google’ın 2014 yılında yaşadığı sorun da buna iyi bir örnek.

Bir sabah Google’ın Güney Carolina veri merkezi çalışanları, yerel güvenlik güçlerinden bir bomba ihbarı nedeniyle veri merkezinin acilen boşaltılması gerektiğini söyleyen bir uyarı aldı. Neyse ki saatler süren arama sonucunda bombaya rastlanmadı ama bu süre boyunca veri merkezi içerisinde hiçbir teknik çalışan yoktu ve tüm servisler tamamen uzaktan yönetildi.

Microsoft

Bazen de sorunlar üst üste gelir. 2011 yılında Microsoft’un yaşadığı da tam olarak buydu.

İlk olarak Microsoft’un Exchange, SharePoint gibi servislerini içeren ücretli BPOS (Business Productivity Online Standard Suite) kullanıcıları kullandıkları serviste bir yavaşlama hissetmeye başladı. Gönderilen e-postalar geç ulaşıyordu. Bazı e-postaların alıcıya ulaşması ise 9 saati bulabiliyordu.

2 güçlü yoğun çalışma sonucunda BPOS düzgün çalışmaya başladı ama sorunlar esnasında sıraya girmiş olan e-postaların neden olduğu yoğunluk, gecikmelerin bir süre daha devam etmesine yol açtı. Bu sırada bambaşka bir sorun ortaya çıktı ve bu kez de web tabanlı Outlook portalını etkiledi. Online Outlook kullanıcıları, belli bir süre e-postaları ile sorun yaşadı.

Samsung

2014 yılında Güney Koreli teknoloji devinin akıllı cihaz kullanıcıları, bazı işlemleri cihazları üzerinden sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremediklerini fark etti. Bu sorunun nedeni, Samsung’un Güney Kore’nin Gwacheon şehrinde yer alan veri merkezinde meydana gelen yangındı.

4 katlı veri merkezinde çalışanlar neyse ki sadece ufak tefek kesik ve yaralanmalarla kurtuldu ve kimsenin başına ciddi bir sorun gelmedi. Sadece bu beklenmedik sorun sonucunda Samsung akıllı cihaz kullanıcıları, bir süre boyunca kullandıkları sistemlere erişmekte sorun yaşadı.

Salesforce

Her ne kadar pek çok veri merkezinde farklı çaplarda sorunlar yaşansa da, bunların uzun sürenlerinin sayısı aslında çok da fazla değil. Salesforce’un 2010 yılında yaşadığı sorun çok uzun sürmese de çok geniş çaplı olması açısından oldukça dikkat çekici.

Yılbaşına sadece birkaç gün kala Salesforce’un kullandığı veri merkezinde meydana gelen sorunlar, firmanın tüm verilerinin yaklaşık 1 saat boyunca erişilemez hale gelmesine neden oldu. Salesforce’un tüm verileri, içerisinde aktif sunucular ve yedeklerin bulunduğu sunucuları kapsıyor. Yani sorun tahmin edilenden de ciddiydi.

Salesforce tüm sorunları çözdükten sadece yarım saat sonra, aynı veri merkezinde bir kesinti daha meydana geldi. Neyse ki ikinci kesinti yaklaşık 10 dakika sürdü ve ardından her şey normale döndü.

Sony

2011 yılında ciddi bir güvenlik sorunu yaşanan PlayStation Network, 2014’te bu kez de veri merkezi kökenli bir sorunla sarsıldı. Üstelik bu kez sorun PlayStation Network’ün yanı sıra Sony Entertainment Network’ü de kapsıyordu.

Sorun, servislerin erişilmez hale gelmesine neden olan bir DDoS saldırısıydı. Saldırıyı Twitter üzerinden üstlenen hacker grubunun, Sony Online Entertainment başkanı John Smedley’nin uçağını bomba ile patlatacaklarını açıklamaları üzerine, Smedley’nin uçağı güvenlik endişeleri nedeniyle rotasından çıkmak zorunda kaldı.

Yahoo

Bir veri merkezinde meydana gelen sorunlara nelerin neden olabileceğini saymanızı istesek muhtemelen aklınıza en son gelecek seçeneklerden biri sincaplar olurdu. Fakat özellikle şehrin dışında, doğal yaşam alanlarına yakın bölgelerde yer alan veri merkezleri için sincaplar gayet de olası bir problem. Çünkü meraklı sincaplar çok ufak yerlere sığabiliyor, kablo kemirmeye bayılıyorlar.

Hala inandırıcı gelmiyorsa Yahoo’nun iş sürekliliği direktörü Mike Christian’ın açıklamasına kulak verin. Christian’ın söylediğine göre 2010 yılında bir sincap, Santa Clara veri merkezini neredeyse tamamen çökertti. Üstelik tek başına!

Yahoo sincap sorunları konusunda yalnız değil. Araştırmalar ABD’deki veri merkezlerinde meydana gelen fiber sorunlarının yüzde 17,6’sının sebebinin sincaplar olduğunu söylüyor.