Türkiye ve dünyadaki şirketler dijital dönüşüme nasıl yaklaşıyorlar? Şirketlerin dijitalleşme süreçleri ne durumda? Radore Blog’a konuk olan ShiftDelete.Net kurucusu Hakkı Alkan anlatıyor…

Son yılların en çok konuşulan ve geleceğe en çok etki edecek konu başlıklarından biri olan dijital dönüşüm, büyük veya küçük fark etmeksizin, her yapıda şirketin ciddiye alması gereken bir husus. Dijital dönüşüme yakından bakan, tamamen içinde olan ve henüz başlamamış olan şirketler için geleceğin kalitesi birbirlerinden çok daha farklı olacak. Peki, dünya bu konuya nasıl yaklaşıyor?

Aralarında ülkemizin de yer aldığı 42 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, dijital dönüşüm hareketi dünya genelinde ciddi bir şekilde uygulanırken, ülkemizde henüz bu konuya adım atmamış şirketlerin de olduğu ortaya çıktı. Dijital dönüşüm hareketinin ülkemizdeki durumunu merak edenler için bazı rakamları paylaşmak istiyorum.

Öncelikli olarak, dijital dönüşüm oranlarına göre yapılan sınıflandırmalara değinmek gerekiyor. Dijital dönüşüme yaklaşımları ile isimlendirilen grupların başında Dijital Liderler geliyor. Son sırada ise Dijitalde Ağır Kalanlar yer almakta. Bu sınıflandırmanın da, dönüşüm sürecine ne kadar dâhil olduklarını belirttiğini bir yere not almanızda fayda var.

Ülkemizde yapılan araştırmaya göre, şirketlerin sadece yüzde 4 gibi bir kısmı, yukarıda bahsetmiş olduğum Dijital Liderler sınıfında yer almakta. Bu sınıftaki şirketlerin ortak özelliği, en ufak yapılandırmalarına kadar dijital dönüşümü tamamlamış olmaları.

Yüzde 31 gibi bir oranda yer alan şirketler ise, Dijitale Adapte Olanlar olarak adlandırılıyor. Bu kategorideki şirketler, bir dijital planı, yatırımı ve dönüşüm sürecindeki yenilikleri yer alan ve dolayısıyla geleceğe hazırlanan şirketlerden oluşuyor.

Dijital Değerlendirenler ise araştırmadaki en büyük paya sahip. Yüzde 37 gibi çok ciddi oranda yer alan şirketler, dijital dünyayı ve dönüşümü yakından takip ederken, bu yolda planlama yapmaya da başlamış durumdalar.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 25’lik dilimi, dijitalleşen dünyayı ve dönüşüm operasyonlarını takip ediyorlar. Dijitali Takip Edenler isimli grup, ciddi oranda olmasa da, dönüşüm süreçlere yatırım yapmaya başlamış şirketlerden oluşmakta.

Araştırmadaki sevindirici rakamlardan biri de, Dijitalde Ağır Kalanlar oldu. Araştırmada yer alan şirketlerin sadece yüzde 3’lük dilimi, dijital dönüşüm sürecinde planı olmayan veya çok az seviyede yatırım yapan şirketlerden oluşuyor. Sevindirici deme sebebimiz ise, dijital dönüşümün ülkemizdeki şirketler tarafından ne kadar ciddiye alındığını gösteriyor olması.

Dünya, hem kurumsal hem de bireysel anlamda, giderek dijital ortama taşınıyor. Bu süreç içinde, çalışmalarını ve yapılandırmalarını dijital dünyaya taşıyan şirketler, yakın gelecekte müşteri taleplerini rahatlıkla karşılayabilecek. Bu akımdan uzak duran şirketleri ise başta müşteri memnuniyetsizliği olmak üzere, çok sayıda problem bekliyor.

Dijitalleşen dünyada ayakta kalmak için bu sürecin içinde yer almak ve adapte etmek son derece büyük bir öneme sahip.

Konuk Yazarımız Hakkında: Hakkı Alkan – ShiftDelete.Net Kurucusu

Türkiye’nin en çok takip edilen teknoloji yayınlarından biri olan ShiftDelete.Net’in kurucusu olan Hakkı Alkan’ın aynı zamanda TechInside.Com ve Sosyopat.com.tr gibi girişimleri de bulunuyor. Uzun yıllardır bilişim basınında görev alan Hakkı Alkan hem kurumsal hem de son kullanıcıya yönelik teknolojilerin nabzını tutmaya devam ediyor. Hakkı Alkan hakkında detaylı bilgiye LinkedIn profili üzerinden ulaşabilirsiniz.