Çağımızda iletişimin en pratik biçimi olan internet, bilgiye ulaşmak için artık birincil kanal. İnternete bağlanmanın yolları ise çeşitli.

İşte çevirmeli ağlardan uydu internete kadar bilmeniz gereken en temel internet bağlantı türleri.

Çevirmeli Ağ (Dial-Up)

Ülkemizde özellikle internetin ilk dönemlerinde yaygın olarak kullanılan, bugünlerdeyse büyük oranda tarihin tozlu sayfalarında yerini alan çevirmeli ağlar temel olarak telefon hattını kullanarak internete bağlanmayı sağlıyor.

Düşük bağlantı hızı ve bağlantı sürekliliğini sağlamakla ilgili sorunlar, dial-up (çevirmeli ağ)’ı alternatiflerinin gerisinde bırakıyor. Günümüzde dial-up nadiren de olsa, ancak geniş bant internet bağlantısının yaygın olmadığı bölgelerde veya var olan bağlantının yedeği olarak kullanılıyor.

Bu sırada ABD’de dial-up’ın tek seçenek olduğu bir kasaba bulunuyor. Batı Virginia’daki Green Bank kasabasında, bölgedeki önemli bir uzay araştırma merkezi olan Ulusal Radyo Gözlemevi’ndeki teleskobun işlevini engelleyeceği için kablosuz sinyaller üreten cihazların kullanımı yasak. Bu nedenle Green Bank’ta yaşayan 150 kişi internete çevirmeli ağ ile erişebiliyor.

DSL (Digital Subscriber Line)

SDSL, HDSL gibi türleri de olan ama en popüleri ADSL olan bağlantı yöntemi temel olarak çevirmeli ağa benzer şekilde var olan, telefon hatları üzerinden internet bağlantısı sağlayan bir teknoloji. En büyük farkı telefon hattının bağlı olduğu santralin dijital bir santral olması gerekiyor.

Telefon hatlarının yaygınlığı DSL’in kurulumunu kolaylaştıran en önemli faktör. Dial-up’tan farklı olarak telefon görüşmesi yapılıyor olması, aynı hat üzerinden internete bağlanmaya bir engel değil. Bununla beraber telefon hattının yapısı nedeniyle bağlantı hızının çok yüksek seviyelere ulaşması pek mümkün değil.

Kablo İnternet

Telefon hatları kadar yaygın olmasa da yine de evlerde sık bulunan kablo TV hizmetleri de internet bağlantısı sağlamak için kullanılabiliyor. TV alıcılarında kullanılan koaksiyel kablo üzerinden sağlanan internet bağlantısı temel olarak DSL ile benzer bir mantık ile çalışıyor. Fakat telefon hattındaki bakır telden daha fazla veri iletmek için tasarlanmış olması daha yüksek internet hızı sağlamayı mümkün kılıyor.

Her ne kadar kablo internet sağlayıcıları genellikle 100 Mbps internet bağlantı hızına kadar hizmet verseler de teorik olarak koaksiyel kablo üzerinden 250 Mbps hız elde etmek mümkün.

Fiber Optik

“Işık hızında internet” için bu yukarıdaki bağlantı türlerinin hiçbiri yeterli altyapıya sahip değil. Daha yüksek hızlara ulaşabilmenin yoluysa veriyi ışığa dönüştürmekten geçiyor. Saf camdan yapılmış fiber optik kablolar ışık formuna dönüştürülmüş verileri taşımak için tasarlanmış. Yani verileri yüksek kapasiteli ve çok hızlı olarak iletmek bu sayede mümkün olabiliyor.

Mobil İnternet

İnternet bağlantısı türleri sadece kablolardan oluşmuyor. Hatta internetin geleceğinde kablosuz bağlantıların giderek daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bunların en önemli ve yaygın örneği de mobil internet.

Mobil servis sağlayıcıların kapsama alanlarında kalan bölgelerde 3G, 4G veya LTE ile farklı hızlarda internet bağlantısına kavuşmak mümkün. Örneğin LTE ile internet bağlantısı teorik olarak 150 Mbps hıza kadar ulaşabilir.

Uydu İnternet

Diğer bir kablosuz internet bağlantı çeşidi de uydu internet. Bu yöntem ilk başta kulağa çok cazip gelebilse de yüksek kurulum maliyeti ve gecikme süresinin genellikle yüksek olması nedeniyle en ideal bağlantı türü değil. Genellikle diğer internet bağlantı türlerinin yaygın olmadığı özel durumlarda ilk tercih olabiliyor.

Radyolink

Radyolink, belirli iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla iletişim kurulmasına imkan sunan bir teknoloji. Vericilerin aksine genel değil sadece iki nokta arasında bağlantı kurulur. Bant genişliğinin çok iyi olması sebebiyle iki nokta arasında güçlü bir bağlantı sunduğundan GSM sektöründe santrallerin birbiriyle iletişiminde çok kullanılır.

Metro Ethernet

Diğer bağlantılardan bahsettik ancak metro etherneti sona bıraktık. Çünkü metro ethernet, hepsinin arasında çok daha hızlı internet bağlantısı sunuyor. “Metro internet” şeklinde kullanımını görebilirsiniz ancak doğrusu metro ethernettir.  Metro ethernet simetrik yapısıyla veri gönderme (upload) ve veri indirme (download) konusunda ADSL’in de yapamadığı ölçüde geniş ve eşit bant seçeneği sunar.  Sadece bu da değil, sınırsız veri gönderme imkanıyla da başta şirketler tarafından olmak üzere çok tercih edilen bir internet bağlantı türüdür.

Radore de MetroCity’deki konumuyla metro ethernet ağ altyapısına doğrudan eriştiğinden 100 Gbit ethernet erişim kapasitesine sahiptir. Böylece Radore müşterileri, anlık yüksek kapasite ihtiyaçlarını hiçbir fiziksel ya da yazılımsal değişiklik yapmadan karşılayabilirler.