Radore’nin web sitesi üzerinden sunduğu yeni uygulama “İnternet Hız ve Bant Genişliği Testi” ile evinizde ve iş yerinizdeki ADSL, VDSL, Kablonet/Uydunet, fiber internet  ya da akıllı telefonunuzdaki 3G veya 4G fark etmeksizin internete ne kadar hızlı bağlandığınızı test edebilirsiniz. Bu uygulama ile indirme ve yükleme hızınızı, bant genişliğinizi ve ping sürenizi de öğrenebilirsiniz. İnternet sağlayıcınızdan evinize ulaşan bağlantının kontrolünü yapmak ve internet paketinizi hangi verimlilikte kullanabildiğinizi görmek için hız testinden yararlanabilirsiniz.

Radore İnternet Hız ve Bant Genişliği Testini uygulamak için tıklayın!

hiztesti.radore.com

Nasıl çalışıyor?

Radore hız testi aracı öncelikle sizin IP adresinizi, bulunduğunuz konumu ve internet hizmetini satın aldığınız internet sağlayıcısını belirler. Sonrasında ise indirme hızınızı kontrol eder. İndirme işleminin kontrolü sırasında sunucu sizin bilgisayarınıza bazı veriler gönderir. Cihazınızın bu verileri ne kadar hızlı şekilde alabildiğini kontrol eder. Belirlenen süre içinde gönderilen verilerin indirilme hızına oranı da sizin indirme hızınızı belirler.

İndirme hızı için yapılan testten sonra, yükleme hızının testi başlar. Sunucu, cihazınızdan gerçek zamanlı olarak bazı veriler çekmeye başlar. Belirli bir süre içinde bu verilerin ne kadar hızlı bir şekilde sizin cihazınızdan sunucuya gönderildiği hesaplanarak yükleme hızınız belirlenir. Bu işlemler sırasında da Ping süreniz belirlenir.

Ping süresi nedir?

Ping süresi, bilgisayarınızdaki bir veri paketinin karşıdaki sunucuya iletilmesi sırasında geçen süreye verilen isimdir. Ping süresi milisaniye ile ölçülmektedir. Ping süresinin uzaması verilerinizin geç iletilmesine sebep olur. İnternet bağlantı hızınız değil, internet bağlantı türünüz Ping süresini etkiler.

Örneğin ADSL bağlantıda 2 Mbit/s veya 8 Mbit/s internet bağlantı hızlarıyla aynı Ping sürelerini alabilirsiniz. Ancak Fiber ile ADSL karşılaştırıldığında, Fiber’de alınan Ping süresi daha kısadır. Kablosuz bağlantılarda ise Ping süresi daha uzundur. Bu sebeple kablolu bağlantı kullananlar daha düşük Ping süreleri görebilirler.

Bant genişliği (Bandwidth) nedir?

Bant genişliği, sistemin kapasitesini tanımlar. Başka bir deyişle bir veri iletişim sisteminin ya da haberleşme kanalının (örneğin internet bağlantısı) ne kadarlık bir veri transferi kapasitesine sahip olduğu bant genişliği ile tanımlanır. Bant genişliği veri iletişim kaynaklarındaki veri miktarının bit/saniye ya da byte/saniye cinsinden ölçülmesiyle hesaplanır.

Bant genişliğinin artması, belli bir süre içerisinde bu iletişim kanalı üzerinden geçebilecek veri hacminin de artmasını sağlar. Bir bant üzerindeki veri akışına da veri trafiği adı verilir. Bu bant üzerinden geçen veriler bir trafik oluşturur. Bu trafiği rahatlatmak için bant genişliğinizi artırmanız gerekir.