31 Mart 2015 sabahı saat 10.36’dan itibaren Türkiye’nin birçok ilinde elektrik kesintisi meydana geldi. Elektrik nakil hatlarında yaşanan sorun nedeniyle elektrikler kesildi ve hayat adeta felç oldu. (TEİAŞ’ın resmi açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.) İstanbul’da elektrik kesintisi nedeniyle Metro, Marmaray ve Tramvay seferleri yapılamadı. Kısacası resmi olmayan bir olağanüstü hal yaşandı.

Peki, Radore’de neler oldu?

Ülkenin neredeyse tümünde meydana gelen elektrik kesintisi sırasında veri merkezimizde anlık bir kesinti dahi yaşanmadan 2 adet dizel jeneratörümüz otomatik olarak devreye girdi. Toplam 7 saatlik elektrik kesintisi süresince jeneratörlerimiz dönüşümlü olarak (biri 3 saat diğeri ise 4 saat boyunca) çalıştırıldı. Bu metodoloji ile jeneratörler dinlendirilmiş, böylelikle hem yakıt tasarrufu sağlanmış hem de elektriğin yeniden verileceği saatin belirsiz olmasına karşı önlem alınmış oldu. Jeneratörler için gereken enerji, Radore’ye ait 2 adet 3.500 m3 kapasiteli yakıt tanklarından karşılandı. Bu süre boyunca jeneratörler tarafından 1.120 m3 yakıt tüketildi. Diğer 10.000 m3 lük yakıt tankı ve ortak kullanımlı 30.000 m3 lük yakıt tankı ise diğer iki tankının yedeklenmesi ihtiyacına karşı hazır bekliyordu. Profesyonel ekibimiz bu esnada hem veri merkezi içinde gerekli kontrolleri yapıyor hem de konuyla ilgili güncel gelişmeleri izliyordu.

İşte tüm bu bahsetmiş olduğumuz altyapı ve doğru bir kriz yönetimi sayesinde hizmetlerimizin olağan şekilde devam etmesi sağlandı.

Veri merkezleri, yaşanabilecek krizlere karşı hazırlıklı bir altyapıya sahip olduğu için teknoloji altyapılarının en güvenli şekilde barındırılacağı yerlerdir. Sunucu altyapılarını, veri merkezleri dışında riskleri doğru hesaplanmamış bir altyapıda barındırmak kimi zaman çok maliyetli bir tercih olabilir. Tecrübe ettiğimiz son krizde şirketlerin sistem odalarında sorun yaşanırken, veri merkezlerinde sunucu barındıran ya da kiralayan kişiler yaşanan bu krizden etkilenmediler. Ülkenin neredeyse tümünde meydana gelen elektrik kesintisi, veri merkezlerinin hizmetlerini kesintisiz bir biçimde, ne kadar sağlıklı verebildiğini açıkça gözler önüne serdi. Böylece teknoloji altyapı yatırımlarında risk faktörünün ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha hatırlamış olduk.

Radore’nin Enerji Altyapısı Hakkında

Radore’nin enerji altyapısında iki adet 1.6 MW kapasiteli ve bir adet ortak kullanımlı 1 MW kapasiteli toplamda 4.2 MW’lık 3 adet trafo bulunmaktadır. Bu enerji kapasitesinin 1.6 MW’ı veri merkezinin tam performanslı çalışması için yeterlidir.  Kullanılan birebir yedekli ve otomatik geçişli trafo sisteminin arkasında şebeke enerjisinin kesildiği anlarda veri merkezine enerji üretmek için hazır ve otomatik konumda bekleyen 3 adet 1.100 kVA kapasiteli dizel jeneratör bulunmaktadır. Enerji kesintisi durumunda, jeneratörlerin önünde bulunan Senkronizasyon Kontrol Panosu otomatik olarak cihazları çalışır hale getirir. Böylelikle yaşanabilecek kriz durumlarında bu sistem sayesinde geçişler otomatik olarak sağlanmaktadır.

Jeneratörlerin elektrik kesintisi durumunda çalışmasını sağlamak için 2 adet 3.500 m3 kapasiteli, 1 adet 10.000 m3 kapasiteli ve 1 adet ortak kullanımlı 30.000 m3 kapasiteli yakıt tankı vardır. Bu yakıt tanklarının 1 tanesi aktif olarak kullanılırken diğer yakıt tankları aktif olanı besleyerek kesintisiz enerji sağlamaktadır. Veri merkezinin tam kapasite çalıştığı durumda 3.500 m3 kapasiteli iki yakıt tankı bitinceye kadar, 15 saat boyunca kesintisiz enerji elde edilebilmektedir. 15 saat sonunda kesintinin devam etmesi halinde 30.000 m3 kapasiteli yakıt tankından diğer tankları besleme işlemi yapılabilmektedir.

Trafo, jeneratör ve transfer sistemlerinden oluşan enerji altyapısı Veri Merkezi Altyapı Departmanı tarafından belirli periyotlarla gerçek yük ile test edilmektedir.