Doğal kabuslar

Sebepler: Mücbir sebepler (doğal felaketler), enerji kesintisi, iklimlendirme altyapısında yaşanabilecek sorunlar, network problemleri ve donanımsal sorunlar.

Olağan şüpheliler: İhtiyaç duyulmadığından veya altyapı kurgusunun maliyeti oldukça yüksek olduğundan ötürü 7/24 kesintisiz enerji kullanımına göre dizayn edilmeyen; deprem, sel veya yangın gibi doğal afetlere karşı senaryolar göz önünde bulundurulmayan, donanımsal güvenliğe ve bilgi güvenliğine önem verilmemiş ev ve ofisler.

İşin aslı: Veri merkezlerinde, devreye girdiği anda hasar görmemiş cihazlara zarar vermemek üzere tasarlanmış yangın söndürme cihazları kullanılır ve yerleşim yeri olarak altyapısı depreme dayanıklı binalar tercih edilir. Tüm bu önlemlere ek olarak da gerekli noktalarda fiziki güçlendirmeler gerçekleştirilir. Sel baskınına karşı gerekli izolasyon çalışmaları ve altyapı gereklilikleri yerine getirilir. Veri merkezlerinde ev ve ofislerden farklı olarak donanımsal güvenliğe ve bilgi güvenliğine karşı tüm giriş çıkışlar kayıt altında tutulur. Network altyapısı, tüm cihazların aynı ağa bağlanırken birbirlerinden izole olmalarına ve izin verilmedikçe birbirlerinden haberdar olmamasına olanak sağlar. Herhangi bir ofiste sekreterin kullandığı bilgisayardan tüm ağa sızmak gerekli önlemler alınmadığında gayet mümkün olabilecekken, veri merkezlerinde bu önlemleri almak her zaman ilk iştir.

Radore tabii ki bu belirtilenlerin hepsini sağlamaktadır ve böyle korkunçluklara fırsat vermemektedir.

Beklenmeyen trafik

Sebebi: Beklenmeyen ziyaretçi sorunu

Olağan şüpheliler: Günlük Ziyaretçi Sayısını Arttıracak Kampanyalar

İşin aslı: Bir e-ticaret sitesi olduğunuzu düşünelim. Günlük ziyaretçi sayınız ortalama 250 olsun. Sitenizdeki trafiğin devamlı takip edildiğini de varsayalım. Birçok gazeteye ilan vermek suretiyle bir reklam kampanyası başlatacaksınız. Kampanyayı tüm detaylarıyla hazırladınız ve hedefiniz de kampanya ile erişeceğiniz geniş kitle sayesinde satışlarınızı 3 katına çıkartmak. Gel gelelim veri merkezinize bu kampanya ile ilgili hiçbir şey söylemediniz. Aldığınız hizmet gereği sizin organik trafiğinizi kaldıracak kadar internet erişiminiz var. Ancak kampanyanın gerçekten de işe yaraması durumunda, normalin 3 katı ziyaretçi sayısına ulaşabileceğinizden servis sağlayacağınızın haberi yok. Bu noktada veri merkezinizden almakta olduğunuz internet erişimi bunca trafiği kendiliğinden öngöremeyeceği için sizin limitinize kadar olan kısmı karşılanacak, kapasitenin yetmediği yerde sature olacaktır. Diğer bir deyişle ziyaretçiler siteye erişemeyecektir (Siteyi kimse göremeyince kampanya için yapılan masrafların büyük çoğunluğunun çöpe gideceğini söylemeye gerek var mı?). Buna engel olmak için veri merkeziniz ile birlikte çalışmaya özen göstermeniz gerekir. Radore’de biz, sizlerin ziyaretçi beklentinize en uygun yapıyı projelendirebilir ve bu tip durumlarda sitenizi ayakta tutabiliriz. Aynı senaryoda ofisinizdeki internet erişiminin yalnızca Türk Telekom omurgası üzerinden sağlandığını düşünürsek, sizin ofisinizin bulunduğu bölgede yaşanan bir kesinti de aynı etkiyi yaratacaktır. Oysa Radore’de bizler,3 farklı internet servis sağlayıcı üzerinden sizlere yedekli internet erişimi sağlayabiliriz.

Sonuç: Radore ile çalışırsanız, böyle korkunç senaryolarla karşı karşıya kalmamış olacaksınız.

Kaza kurşunları

Sebebi: Sizden bağımsız yaşanabilecek korkunçluklar

Olağan şüpheliler: Türk kahvesi, olağanüstü felaketler, terör saldırıları

İşin aslı: Alt katınızdaki ofiste makine ile Türk kahvesi yapmaya çalışan bir çalışanınız, ıslak prizi kullanmak vesilesiyle bir yangına sebep olabilir ve belki de çapı küçük bu yangın tüm binanın elektrik altyapısında kesinti yaratabilir. Bu kesinti stoklarınızı tuttuğunuz sunucuyu kullanılmaz hale getirebilir ve (örneğin) 25 bayi ile hizmet veren firmanızın o gün yaptığı satışların hiçbirini stoklara işleyemeyebilirsiniz. Stoklara işleyemediğiniz satışları faturalandıramayabilir ve bu karışıklığı toparlamak için bir ay vakit kaybedebilirsiniz. Okuması bile iç karartıcı bu durumla karşılaşmanızı hiç arzu etmeyiz.

Tüm bu felaket senaryolarının dışında veri merkezindeki tüm değerli verilerinizi; bazı sertifikasyonlar gereğince farklı bir lokasyondaki veri merkezinde barındırmak da es geçmemeniz gereken bir bilgi işlem politikası prosedürüdür. Terör saldırıları ve olağanüstü felaketlere (15 şiddetindeki bir deprem gibi) karşı her zaman önlem almak gerekir. Bu duruma ek olarak veri merkezleri her ne kadar birçok felaket ihtimali göz önünde bulundurularak kurgulanmış olsa da, % 0.1’lik bir ön görülmeyen durumlar riskinin varlığını hiçbir zaman unutmamak gerekir.  Bu noktada profesyonel veri merkezleri ve ekiplerinin anında müdahalesi ile kesintilerin minimize edilebilmesi de önemlidir.