– Veri merkezlerine yönelik ihtiyacın ve farkındalığın ulaştığı noktayı ve bu ihtiyacın geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Veri merkezlerine yönelik ihtiyaç, gerek bireysel gerekse kurumsal internet kullanımının her geçen gün daha da artması ile ciddi boyutlara ulaşmakta. Görünen o ki bu ihtiyaç uzun bir süre daha yükseliş trendine devam edecek. Online alışverişten oyunlara, mobil cihazlardan şirketlerin neredeyse tüm iş süreçlerini dijital dünyaya taşımasına kadar bilgi alışveriş trafiği hızı artıyor. Dolayısıyla veri merkezi hizmetlerindeki büyüme hızı bir çok sektöre göre çok daha büyük. Çünkü birçok kurum, hayatlarına yeni girmeye başladığı bu alanla ilgili know-how elde etmek yerine doğru bir tercihle, dış kaynak kullanımını seçiyor ve süreçleri profesyonellere emanet etmeyi daha doğru buluyor. Kendi şirketimizden örnek vermek gerekirse, Radore’nin 2013 için büyüme oranını %400 civarında planladığını söyleyebiliriz.

– Bir şirket, veri merkezi ihtiyacını, bu yapıda yararlanması gereken uygulamaları ve edinmesi gereken hizmetleri nasıl belirlemeli?

Şirketler öncelikle ihtiyaçlarını doğru tanımlamalı ve almak istedikleri hizmeti veri merkezi teknik ekibi ile detaylıca  paylaşmalıdır. Veri merkezi teknik ekibi tecrübeleri doğrultusunda şirket için optimum proje önerisini geliştirir ve sunar. Projelendirme hizmeti veri merkezinin asli görevi olmasa da sektörün henüz gelişmekte olması ve yüksek know-how sahibi insan kaynağının kısıtlı olması sebebiyle bu hizmet veri merkezlerince de sunulmaktadır. Şirketlerin ihtiyaçları ile veri merkezinin sunacağı altyapı imkanları (enerji, iklimlendirme, internet, network ve güvenlik) ve proje esnekliklerinin asgari müşterekte kesişir nitelikte olması gerekir. 

– Küresel bazda bu eğilim nasıl bir tablo sergiliyor?

İhtiyaç, Türkiye’de olduğu gibi küresel bazda da aynı yükseliş  trendinin içinde, yani bireysel ve kurumsal internet kullanımı bizde olduğu gibi dünyada da artış gösteriyor. Tek fark kapasite ve talep hacmi Türkiye’den çok çok daha yüksek.  Biz internet kullanımı konusunda sıra dışı bir artış göstersek de kapasite ve trafik hacmi konusunda halen çok gerilerdeyiz.

– İhtiyaca uygun kurumsal çözümler nasıl saptanıyor, nasıl saptanmalı?

İhtiyaçlar şirketten şirkete farklılık göstermektedir, bir kurum için önemli olan veri trafiği hızı olurken, bir diğeri için depolanacak veri miktarı öne çıkmaktadır. Veri güvenliği ve yedeklilik ihtiyacı veya enerji kullanımı da her proje için değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla iş dönüp dolaşıyor ve yine kurumla veri merkezi arasındaki projelendirme sürecine dayanıyor.  Doğru kurumsal çözüm için ihtiyacın doğru analizi bizim için birinci şarttır.

– Veri merkezi desteği almayan her ölçekte kurum, nasıl bir risk altında olur?

Bir değil birden fazla risk altında olur;  birincisi ve en önemlisi güvenliktir. Burada hem fiziksel hem de veri güvenliğinden bahsediyoruz. İkincisiyse teknik altyapı. Veri merkezleri özellikle kesintisiz hizmet verme şartı sebebiyle altyapılarını teknik olarak mükemmel kurgulamak zorundadır. Dolayısıyla enerji, iklimlendirme, kapasite, yedekli-kesintisiz ve yüksek hızda internet erişimi gibi konularda herhangi bir kuruma göre minimum riske sahiptir.

 – Veri merkezleri ve iç yapılarında son yıllarda öne çıkan eğilimler neler?

Enerji harcaması soğutma da dahil olmak üzere veri merkezlerinin en önemli giderlerinden biridir. Dolayısıyla her veri merkezi bu maliyeti düşürerek hem makul seviyelerde hizmet bedelleri üretmek hem de az enerji harcayarak çevreye minimum zarar üretmek ister. Örneğin Radore olarak biz soğutma için “Indirect Free-Cooling” teknolojisi kullanıyor ve  PUE (Power Usage Effectiveness) oranımızı yıllık 1,4 ortalamasında tutuyoruz.

Felaket kurtarma yapıları da müşterilerin talepleri doğrultusunda son yıllarda aranan bir hizmet. Dolayısıyla veri merkezleri de bu altyapıyı sunmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Felaket kurtarma yapılarında işleyiş entegratör veya müşterinin sorumluluğunda gelişiyor ancak veri merkezleri bu alanda teknik altyapı sunmak durumunda. Bunun için biz de dahil olmak üzere birçok veri merkezi yatırım ve aksiyon planı içinde.

 

Haberi görüntülemek için; http://www.bthaber.com/kendini-taniyan-kendi-formulunu-gelistiriyor/10/ adresini ziyaret edebilirsiniz.