Sistem odanızı veri merkezine taşımalı mısınız? Veri merkezine geçmek tasarruf sağlar mı? Peki, Radore’nin sunduğu avantajlar neler? Tüm bu soruların cevabını ve veri merkezine geçiş hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
Yazımıza sistem odası ve veri merkezi arasındaki farktan bahsederek başlayalım. Sistem odaları, şirketlerin iş süreçlerinin yürütüldüğü, bilgisayarların, depolama ve yedekleme ünitelerinin bulunduğu alanlardır. Bu nedenle sistem odası şirketin en kritik noktasıdır. Burada çıkabilecek en ufak bir aksaklık şirketi içinden çıkılması zor durumlara sokabilir.
İngilizcesi “data center” olan veri merkezleri ise işletmelere ait kritik bilgilerin yönetildiği; depolama, yedekleme ünitelerinin barındırıldığı, uygulama ve sistem sunucularını, ağ katmanlarını bulunduran özel tasarlanmış alanlardır. Kısaca veri merkezi, sistem odasının daha büyük ve güvenli versiyonudur. Veri merkezlerinin 4 temel bileşeni enerji, internet, iklimlendirme ve fiziksel güvenliktir. Bu temel bileşenlerin sorunsuz olarak haftanın 7 günü 24 saat süreyle çalışması veri merkezinin profesyonelliğini gösterir.
10 maddede “Neden veri merkezine geçmelisiniz?”
“Kendi içimizde halledeceğimiz işi neden veri merkezine taşıyalım?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Sistem odanızı veri merkezine taşıdığınızda; zaman, enerji, iş gücü ve maliyetten tasarruf ederek güvenli ve profesyonel hizmet almış olursunuz.
1. Veri merkezlerinde yedekli enerji ve yedekli internet erişimi ile iş sürekliliğinde kesinti olma riski yok denecek kadar azdır.
2. Veri merkezleri, iş hacminin ani büyümesinde ya da küçülmesinde kurumlara esnek bir altyapı sunarak yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlar; ilk yatırım maliyetini düşür.
3. Veri merkezine geçiş sayesinde sistem odalarında sunucu ve klimaların çalışması sonucu ortaya çıkan enerji masrafları yok olur. Veri merkezlerinde sunucuların optimum performansta çalışabilmesi için gerekli iklimlendirme şartları son teknoloji ile sağlanır.
4. İklimlendirme, yangın algılama/söndürme sistemleri kurmanıza ve kablolama süreçlerine gerek kalmaz.
5. BT altyapılarını veri merkezinde barındıran kişi ve kurumlar 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet alırlar.
6. Veri merkezleri, verilerinizin güvenliği için üst düzey güvenlik önlemleriyle donatılmıştır.
7. Sistem odasında bulunan sunuculardan biri bozulduğunda, parça değişimi için tedarikçi bekleme süreci de ortadan kalkar.
8. Ofisinizi taşırken ya da tadilata alırken sunucularınızı düşünmek zorunda kalmazsınız.
9. BT altyapınızın sorumluluğunu kişilerden bağımsız hale getirmiş olursunuz.
10. BT ekibiniz, kazandığı zamanı şirketinize daha yüksek fayda sağlayacak proje ve faaliyetlere ayırabilir hale gelir.
Adım adım sistem odasından veri merkezine geçiş
Veri merkezine geçerken yapacağınız işlemlerin listelenmesi ve baştan kapsamlı bir plan oluşturulması oldukça önemli. Taşıma gerçekleştikten sonra yapılacak denetim de geçişin ne kadar başarılı olduğunu anlamınız için gereklidir.
Adım 1: Neleri taşıyacağınıza ve hangi servisi alacağınıza karar verin
Veri merkezine geçiş yaparken sistem odanızda bulunan eski sunucularınızı yenileyebilir, sadece belli sunucuları taşıyabilir veya tüm sistem odasını veri merkezine geçirebilirsiniz. Bu aşamada ihtiyacınıza göre sunucu barındırma hizmeti mi yoksa sunucu kiralama hizmeti mi alacağınızı belirlemeniz gerekir.
Veri merkezinden sunucu barındırma hizmeti aldığınız takdirde 3 farklı yöntem ile sunucularınızı veri merkezine taşıyabilirsiniz.
– Şirketiniz içinde fazla sunucunuz var ise parça parça taşıyarak bu işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
– Sunucularınızın kapalı kalmaması için geçici olarak sunucu kiralayabilir; verilerinizi önce kiralık sunucunuza taşıyıp sonra fiziksel taşımayı gerçekleştirebilirsiniz.
– Yukarıdaki işlemleri hiç gerçekleştirmeden, doğrudan sunucularınızı kapatıp, veri merkezine getirebilirsiniz.
Sunucularınız veri merkezine geldiği zaman veri merkezi personeli tarafından kabinlere yerleştirilir ve anlaşmanıza bağlı olarak IP tanımlamaları, kurulumları ve yönetimleri gerçekleştirilir. Yönetim hizmeti almazsanız, sunucu kurulumları ve IP tanımlamalarının tarafınızdan yapılması gerekir.
Veri merkezinden sunucu kiralama hizmeti almaya karar verirseniz; mevcut sunucunuzda bulunan verilerinizi ya siz taşırsınız ya da anlaşmanıza bağlı olarak veri merkezi yetkilileri taşır. Sunucunun IP tanımlamaları ve ilk kurulumları veri merkezi tarafından sağlanır.
Adım 2: Sistem odasında son kontrolleri yapın
Sistem odanızı boşaltırken, sistem loglarını çıkarın ve tüm envanterleri belgeleyin. Her envanterin orada olduğuna emin olun ve yeni sunucuları da kaydedin. Taşınacak eşyaların taşınma sırasında olabilecek kazalara karşı garantili olup olmadıklarını kontrol edin.
Adım 3: Ekibinizi oluşturun ve güvenlik tedbirlerini alın
Taşıma işlemini yoğun iş dönemleri ya da ürün lansmanlarına denk getirmemeye çalışın; daha az meşgul olduğunuz, sakin dönemleri tercih edin. Büyük olasılıkla taşıma işlemleri mesai saatlerinin dışında gerçekleşeceğinden önlemlerinizi buna göre alın.
Ekibinizi liderler, taşıyıcılar ve dijital süreci izleyecekler olarak ayırın. Taşıma günü için nelerin taşınacağı, yedekleme planları, kurulum ve test süreçleri için kapsamlı bir plan hazırlayın. Her bir aşama için oluşabilecek riskleri tespit edin ve taşımanın işlerinizi aksatmayacağından emin olun.
Güvenlik taşıma esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biridir. Çalışanların kimler olduğunu ve hangi eşyaların taşındığını izlerken güvenlik loglarını da kontrol etmeyi unutmayın.
Adım 4: Testleri gerçekleştirin
Her şey taşındıktan ve kurulumlar tamamlandıktan sonra testlere başlayabilirsiniz. Yeni veri merkezinize geçiş yaptığınızda ilk olarak envanter kontrolünü yapın ve yanlış kurulumlar varsa müdahale edin. Yedeklemelerin gerçekleştiğine, sistem ve uygulamaların doğru çalıştığına emin olun.
Radore Veri Merkezi
Radore Veri Merkezi sistem odası geçişlerinizde size pek çok avantaj sağlıyor. İşte bunlardan bazıları:
– %99,99 uptime garantisi ile yedekli enerji ve yedekli internet erişimi ile iş sürekliliğinde kesinti olma riski yok denecek kadar az.
– Internet erişim kapasitesi çok yüksek. Zira metro hattından geçen internet altyapısının tam olarak üzerindeyiz.
– Sunucularınız gelişmiş güvenlik önlemleri ile korunan kafesli sistemler içinde, kilitli ve şifreli kabinlerde barınıyor.
– Sunucuların optimum performansta çalışabilmesi için gerekli iklimlendirme “free cooling” teknolojisi ile sağlanıyor.
– Yetkin ve tecrübeli teknik profesyonellerden oluşan ve 7/24 destek alabileceğiniz bir Operasyon Merkezi var.
– Sensörlü su ve nem kontrol cihazlarıyla ofis alanları ve veri merkezi denetim altında tutuluyor. Yangın algılama ve söndürme için en ileri teknoloji kullanılıyor.
Radore Veri Merkezi hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın: https://radore.com/data-center