Hizmet Seviyesi Anlaşmaları (SLA) ve Uptime, veri merkezleriyle çalışırken bilinmesi gereken iki kavramdır. Ancak çoğu zaman bu iki kavram birbiriyle karıştırılmaktadır.
SLA veri merkezi ve müşterileri arasında yapılan bir anlaşma iken; Uptime hosting hizmetinin performansını belirleyen bir ölçüdür. Bu sebeple de iki kavramı farklı bir şekilde ele almak gerekir.
Hizmet Seviyesi Anlaşması (SLA) nedir?
İşletmeler bir veri merkezi seçerken, hizmeti sunan firma ile bir anlaşma yapmaktadırlar. Bu anlaşmaya Hizmet Seviyesi Anlaşması, (SLA, Service Level Agreement) denmektedir.
Bu anlaşma, veri merkezinin müşterilerine sunduğu hizmetin kalite standartlarını belirlemektedir ve müşterinin hizmeti sağlayan firmadan ne gibi hizmetler alabileceğini göstermektedir. Bu anlaşmanın kapsamında sağlanan hizmetlerin niteliği, miktarı, hizmetin teslim süresi, teknik destek, yedek almak ve sorun çözme süreleri gibi kriterler yer alabilir.
Bu sebeple de veri merkezi firmalarının tek bir SLA’sı bulunmamaktadır. Her firmanın ihtiyacı ve gerek duyduğu altyapı özellikleri farklı olduğu için, firmalarla farklı bir anlaşma yapılabilir.
Anlaşma detaylarına göre hizmet sağlayıcının müşterilerine sunduğu fiyatlandırmalar da farklılık gösterebilir. Bunun sebebi de sunulan hizmetin niteliklerinin artmasından kaynaklı olarak iş gücünün ve hizmet sağlayıcının sunduğu iş miktarının artmasıdır.
Veri güvenliğine önem veren ve kritik seviyede iş yapan firmaların yedekleme, felaket kurtarma, firewall, DDoS koruma, %99,99 uptime garantisi gibi hizmetleri de anlaşmalarına eklemeleri gerekir.
Uptime nedir?
Uptime, sunucunun garanti edilen minimum çalışma zamanıdır. Bu çalışma zamanı yüzdelik oran ile ifade edilir. Uptime, sunucunun açılışından sonraki kapanma anına kadar arada geçen zamana göre hesaplanmaktadır. Uptime oranı TIER standartlarına göre belirlenmektedir. 4 farklı TIER standardı bulunmaktadır ve her bir TIER sertifikasının farklı özellikleri bulunur.
İlgili rehber: Veri merkezlerinin şehir efsanesi: TIER
Şirketlerin, ihtiyaçlarına göre farklı TIER çözümlerine başvurmaları gerekmektedir. Radore olarak müşterilerimize TIER II ve TIER III çözümleri sunuyoruz ve müşterilerimiz kendi ihtiyaçlarına göre bu seçeneklerden birini talep edebilirler.
SLA da bu noktada devreye girmektedir. İş saatleri haricinde aktif olmayan ve online hizmet zorunluluğu olmayan küçük işletmeler için TIER II standardı ile anlaşma yapmak gerekirken, daha kritik işler yapan, 7/24 teknik destek sunan ve otomasyonu olan firmaların TIER III seçeneğine yönelmeleri gerekir.
Hizmet Seviyesi Anlaşması yaparken de bunu belirtmeniz oldukça önemlidir. Çünkü iki hizmetin de hem maliyeti hem de sunduğu çözüm farklıdır ve bu sebeple de SLA’ya dahil edilmesi gerekir. Başka bir deyişle anlaşmanızı TIER II yapmışsanız, TIER III’ün sunduğu çözümlerden yararlanamazsınız.
Radore olarak müşterilerimize SLA şartları dahilinde yüzde 99,99 Uptime garantisi vermekteyiz ve müşterilerimize onların ihtiyaçlarına yönelik farklı çözümler sunuyoruz. Bu nedenle de Hizmet Seviyesi Anlaşmaları müşterilerimiz için önemli. Bu anlaşmalar sayesinde onların ihtiyaç duydukları çözümleri sorunsuz bir şekilde sağlayabiliyoruz.