Hiçbir değişim bir gecede olmuyor ama söz konusu teknoloji olduğunda değişimlerin hızı bazen baş döndürebiliyor. Bundan sadece bir yıl önce teknoloji harikası kabul edilen cihazlar artık aylara kadar gerileyen zamanlarda eskiyor, aynı işi daha verimli yapan cihazların gölgesinde kalıyor. Teknolojinin gerisinde kalmak önemli bir sorunken, çeşitli seçenekler içerisinde kendileri için en doğrusunu seçmeye çalışan şirketler bu konuda zorlanıyorlar.
İşte bu seçeneklerden biri de “SSD mi, HDD mi?” konusu. Toplam içinde küçük görünen ama öyle ya da böyle mutlaka vermeniz gereken bir kararı bu çerçevede ele alıyoruz. “Sunucunuzda hangisini kullanmalısınız?” sorusuna yanıt vermeden önce HDD’ye ve SSD’ye biraz yakından bakalım.
Bir klasik: HDD
Bayağı bir zaman uzun soluklu veri depolama için en önemli seçenek HDD (hard disc drive) idi. Hem kişisel bilgisayarlar, hem de sunucular için HDD düşük maliyeti ve yüksek kapasitesi ile birinci tercih olarak kabul edildi.
HDD birden fazla aksama sahip bir cihaz. En temel tanımıyla veriler bir disk üzerinde depolanıyor, veriye erişmek gerektiğinde bu disk dönmeye başlıyor ve cihazın okuyucu kolları erişilmek istenen veriyi dönen disk üzerinde bulup sunuyor. Bu hareket HDD’nin veriye ulaşma hızının azalmasına yol açarken, daha sesli çalışmasına ve ısınmasına neden oluyor.
Tüm bunlara rağmen HDD’nin daha uygun bir maliyete sahip olması en önemli avantajlarının başında geliyor.
Veri depolamanın yeni yıldızı: SSD
SSD (solid state drive) ise tamamen farklı bir çalışma prensibine sahip. Her şeyden önce HDD’de bulunan döner plaka SSD’de olmadığından veriye ulaşmak için diskin dönüp kolun veriyi bulmasını beklemeye ihtiyacı yoktur. Temel olarak bilgisayarların RAM’leri veya tanışabilir bellekleri bu şekilde çalışır ve bu, daha sessiz ve ısınma derdi olmadan çalışma anlamına gelir. Darbeye daha dayanaklı olmasının yanı sıra basınç ve yüksek ısı gibi standart bir HDD’nin çalışmasını olumsuz etkileyecek durumlar SSD için çok büyük sorunlara yol açmaz.
Fakat SSD dediğimizde mutlaka bahsetmemiz gereken performans faktörü. SSD yapısı nedeniyle HDD’ye göre hem yazma, hem de okuma anlamında daha yüksek performans sağlıyor.
Tabi her güzelin bir kusuru var. SSD’nin kusuru da HDD’ye göre maliyetinin daha yüksek olması.
Sunucular için HDD mi, yoksa SSD mi?
Son kullanıcılar için HDD ve SSD arasında karar vermek kişisel tercihlere bağlı ama söz konusu iş olduğunda en başta da söylediğimiz gibi, durum biraz daha farklı.
Sunucunun veri depolaması için SSD’nin daha iyi bir çözüm olduğu ortada. Buna rağmen performansı HDD’ye göre çok daha yüksek olan SSD’ye geçmeden önce bir de konuya fiyat/performans açısından bakmak gerekli. Fakat işin kilit noktası fiyat-performans karşılaştırmasında hesaba katılması gereken bir tek SSD’nin kendi maliyeti değil.
Diyelim ki SSD maliyetlerini kabul ettiniz ve bu kararı verdiniz. Peki;
• Var olan altyapınızı SSD’ye taşımanın ne kadar zaman alacağını ve bu geçişin maliyetinin ne olacağını hesapladınız mı?
• Bu sırada HDD’ye yapmış olduğunuz yatırımı ne oranda geri alabileceksiniz?
• Geçiş sırasında donanım değişimi yapılırken ne kadar downtime olabileceğini kestirebiliyor musunuz?
• sırada karşılaşabileceğiniz teknik sorunlara karşı hazırlıklı mısınız?
• SSD’ye yatırım yapmak için en iyi zaman şimdi mi, yoksa daha uygun koşullarda SSD yatırımı yapmanın mümkün olacağı zamanlar yakında mı?
• Tüm bunları çözdünüz diyelim, SSD’ye geçtikten sonra sizin özel ihtiyaçlarınız için SSD gerçekten anlamlı bir performans avantajı sağlayabilecek mi?
İşte yanıtlarını bulmanız gereken sorular bunlar. Doğru yanıtı bulduktan sonra hesaba katmanız gereken bir önemli detay daha var…
Cache ve SSD
Performansı sadece SSD’nin okuma yazma hızıyla değerlendirmek yanlış olur. Verilerin çok sayıda sunucuya yayıldığı yapıları düşündüğünüzde performans konusunda en belirleyici detaylardan biri de cache. Veri merkezi yapısında SSD’den başka hiçbir şeyin değişmediği, hatta bazı sunucularda HDD kullanmaya devam edildiği de düşünüldüğünde cache’in, yani verilere hızlı ulaşmayı sağlayan şemanın, aynı performansı sürdürebildiğinden emin olmak gerekiyor.
SSD’lerin önemli bir kısmınının cache için kullanılması gerekiyor. Böylece daha sık ihtiyaç duyulan verilere hızlı erişim sağlamak mümkün. Cache cihazlarında SSD değişikliği yapılırken veri kaybı ve downtime olmaması, birden fazla sunucunun birlikte kullandığı LUN (Logical Unit Number) yapısında bir karışıklık olmaması gibi detaylar son derece önemli.
Sonuç olarak SSD ve HDD’nin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları var. Ancak tercih yaparken sadece bu avantaj ve dezavantajları değil, yapısal değişikliğin boyutu ve sizin için bu değişikliğin ne anlama geleceğini de hesaba katmanızda büyük fayda var.