1- Kullanılabilirlik ve tasarım

Blog ziyaretçilerinizin, blogunuzda daha uzun süre kalmasını ve bookmark olarak ekleyip daha sonra yeniden ziyaret etmelerini sağlamak istiyorsanız blogunuzun düzgün, basit ve karakteristik bir tasarıma ve kullanıcı deneyimi açısından rahatsız etmeyen bir sayfa yapısına ihtiyacı var demektir. Unutmayın kötü bir kullanıcı deneyimi, karmaşık sayfa yapısı veya kötü renk kullanımı ziyaretçilerin blogdan çıkış yapmasına neden olacaktır. Hiç kimse tasarımını beğenmediği bir blogda kalmak istemediği gibi hiç kimseyle de paylaşmak istemez. Siz de hem yeni ziyaretçi trafiğini hem mevcut ziyaretçilerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu yüzden  içeriklerinizin kalitesine çok güvenseniz bile blogunuzun tasarımına da içerikleriniz kadar önem vermenizi tavsiye ederiz.

2- SEO

Blog’unuza trafik çekmek için kullanabileceğiniz en önemli araçlardan biri tabii ki arama motorları. Eğer blogunuz WordPress tabanlı ise kullanabileceğiniz bir çok SEO plug-in’i bulabilirsiniz.

Bu konuda yapabileceğiniz başka bir çalışma da arama motoru pazarlamasında sıkça adı geçen anahtar kelime kullanımıdır. Yazılarınızı yazarken belirleyeceğiniz anahtar kelimeleri kullanarak alakalı konuda online araştırma yapan kişileri de kendi blogunuza çekebilirsiniz. Ancak anahtar kelime kullanırken bu anahtar kelimeleri blog içeriğinizde çok fazla kullanarak okuyucuyu sıkmamalı veya içeriğinizi tamamiyle alakasız anahtar kelimeler ile doldurmamalısınız. Anahtar kelimeleri belirleme konusunda anahtar kelimelerin aranma trafiklerini gösteren Google Keyword Tool’u kullanabilirsiniz.

3- İçerik her şeydir

Tabii ki bir bloga trafik sağlayan en önemli şey, postlarının kalitesi ve üretilen içeriklerin sıklığıdır. Blogunuzun popüler olmasını istiyorsanız kaliteli ve ilgi çeken içerikler üretmelisiniz. Ayrıca blog içeriklerinizin sıklığı da önemlidir. Ancak haftada bir yayınlayacağınız kaliteli bir içerik her gün yayınladığınız kısa ve anlamsız içerikten daha değerli olacaktır.

Trafiğinizi artırmak için blog içeriklerinizde iki tür içerik stratejisi uygulayabilirsiniz. Blog içeriklerinizde belli bir grubun ilgilenebileceği niş ve kaliteli içerik üretebilir böylelikle bu konuda içerik sağlayan bir kaç blogdan biri olabilirsiniz. Diğer yandan herkesin ilgisini çekebilecek  içeriklerle  daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz.  Ancak bunu yaparken kendi yorumlarınızı da mutlaka eklemelisiniz. Örneğin blog içeriklerinizde birçok yerde dağınık olarak bulunan bilgiyi bir araya getirerek karşılaştırmalı bilgi vermeyi de deneyebilirsiniz.

4- Sosyal medyanın gücü

Facebook, Twitter gibi sosyal platformlar blogunuzu büyük bir kitleye ulaştırabilmek için bir fırsat sunabilir. Bu yüzden içeriklerinizi blogunuz adına açacağınız sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşmaya başlamalısınız.

Blogunuza trafik çekmek için kullanacağınız kaynaklar sadece ziyaretçi hacmi yüksek sosyal medya siteleri değildir. Kendi alanında uzmanlaşmış sosyal web siteleri, paylaşım grupları; Digg, StumbleUpon, Reddit gibi sosyal bookmarking sitelerini kullanarak da Blog’unuza yönlendirme yapabilirsiniz. Bu tarz sosyal  topluluklar içerik stratejinizi belirlemeniz için de ilham kaynağı olabilir. Ne tür içeriklerin ilgi gördüğünü gözlemleyerek içeriklerinizi bu yönde şekillendirebilirsiniz.

Ayrıca sosyal medya aracılığıyla sektörünüzde veya alanınızda etkin olan isimlere de blog içeriklerinizi ulaştırabilirsiniz.  Bu kişiler sizi farkedip yorum yaptığında veya blog içeriklerinizi paylaşmaya başladığında blog’unuz viral olarak yayılarak trafiğinizde olumlu değişimler sağlayabilir.

5- Görsel kullanımı

Eğer grafik ve illustrasyon çalışmaları yapıyorsanız, fotoğraf çekiyorsanız veya eğlenceli görseller üretiyorsanız bu yeteneğinizi blogunuza yansıtmalısınız. Çoğu kişi görsel ağırlıklı blogları daha çok beğenir. Ayrıca sayfa içeriklerinizde konunuzla alakalı imajların bulunması sadece blogunuzu güzel göstermekle kalmaz, google görsel arama sonçlarında görünerek blog’unuza faklı bir trafik kaynağı sağlamış olursunuz. Eğer kullandığınız imajlar kendinize ait değilse mutlaka ve mutlaka kaynaklarını belirtmelisiniz.

6- İlk kaynak olmak

Blogunuzla amacınız sektörünüzün veya alanınızın gerçek sesi olarak bilinmek ise sıcak gelişmeleri anında aktararak ulaşmak istediğiniz kitleyi kendi blogunuza çekebilirsiniz.  İlk kez sizin blogunuzda yayınlanan bir video, fotoğraf veya haber içeriği diğer blogların ve online medya kanallarının ilgisini çekecektir.  Bu sayede orjinal kaynak olarak yeni ziyaretçi trafiği yaratabilir ve blogunuzdan web sitenize lead yaratabilirsiniz.

7- Ziyareçilerden gelen mail ve yorumlar

Ziyaretçileriniz de gelen  yorum ve e-postalara mutlaka cevap verin. Blog’unuzu yönetirken ziyaretçilerinizin yorumlarına cevap vermeyi adeta kendinize görev edinerek okuyucularınızın düşüncelerinin sizin için bir anlam ifade ettiğini hissettirerebilirsiniz. Bu sayede okuyucularınızla çift yönlü bir iletişim kurarak ziyaretçilerin blogunuzu yeniden ziyaret etmelerini sağlamış olursunuz.

8- Reblogging ve blog yorumları

Diğer bloglardan kendi blogunuza trafik çekmek için kullanabileceğiniz bir yol da o bloglarda kendi blog postunuzu yayınlatmaktır. Blogun sahibi sizin içeğinizin uygun olduğunu düşünüp içeriğinizi blogundan yeniden paylaştığında yani “reblog” yaptığında hem ziyaretçi trafiğini sizin blogunuza yönlendirmiş olacak hem de backlink yaratarak SEO konusunda avantaj sağlamış olacaksınız.

Aynı zamanda siz de farklı blog içeriklerini blogunuzda rebloglayabilirsiniz. Bu sayede kabul edeceğiniz blog postun sahibi sosyal medya aracılığıyla sizin blog’unuzu paylaşarak yeni ziyaretçilerin sizin blog’unuza yönlenmesini sağlayabilir.

Başka bir yol da sizinle aynı kulvarda giden diğer blog içeriklerinin altına yorum yapmak ve popüleritesi yüksek kişilerin blog içeriklerinize yorum yapmasını sağlamaktır. Trafiği yüksek bir blogun postunun altına ilk yorumu yazan olmak, yorumu okuyanların merak edip blogunuzu ziyaret etmelerini sağlayabilir.