Veri merkezleri adından da anlaşılabileceği gibi dijital verilerin tutulduğu, korunduğu ve yedeklendiği merkezler… Bu merkezlerin nasıl çalıştığı, güvenlik tedbirleri ve aslında ne kadar büyük oldukları çoğu zaman bilinmez. Veri merkezlerinin olmazsa olmazı olan detaylar hakkında bilgi sahibi olmak, alacağınız hizmetin kalitesini arttırmakla kalmayıp size verinizin güvenliği konusunda da rahat bir nefes aldıracaktır.
Peki, veri merkezi hizmeti almadan önce nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Hangi soruları sormanız gerekiyor? İşte size yardımcı olacak 10 önemli soru:
1. Network altyapınız nasıl işliyor?
Network kapasitesi, ağ güvenliği ve yedekli internet erişimi bir veri merkezinin olmazsa olmazlarıdır. Öncelikle veri merkezinin internet hat kapasitesini öğrenin ve yüksek kapasite ihtiyaçlarına nasıl cevap verildiği konusunda bilgi alın. Ayrıca network altyapısında yedekliliğin nasıl sağlandığını da sormanızda fayda var. Bir veri merkezinin “Operatör Bağımsız” olması ise, sadece tek bir operatörün internet hizmetine bağımlı kalmamanıza, istediğiniz zaman internet servis sağlayıcınızı değiştirmenize olanak sağlar. Network konusunda bir diğer önemli kriter ise veri merkezinin konumudur. Veri merkezinin fiber ve metro ethernet ağ altyapısına yakınlığı stratejik önem taşır, çünkü bu yakınlık daha hızlı internet erişimi demek. Son olarak da veri merkezinin network güvenlik hizmetleri hakkında bilgi alın. Günümüzde çokça yaşadığımız siber saldırılara karşı ne gibi önlemlerin alındığını öğrenin. WAF, Firewall, DDoS bu konuda sunulan hizmetlerden bazıları.
2. Enerji altyapınız nedir?
Öncelikle veri merkezinin enerji kapasitesini öğrenin, enerjinin veri merkezine aktarımı için kullanılan trafolar hakkında bilgi alın. Dağıtım trafolarının otomatik geçişli ve bire bir yedekli olması önemli bir ayrıntıdır. Şebeke enerjisinin kesildiği anlarda devreye girecek jeneratörlerin adedi ve kapasitesini sorgulayın. Ayrıca veri merkezinde kullanılan UPS sisteminin yedekli olarak kurgulanmış olduğundan emin olun. Enerjinin sunucu kabinlerine aktarımı doğal afetlere karşı dayanıklılık sağlayan “busbar” hatları ile yapılmalıdır. Veri merkezlerini birçok açıdan değerlendiren, dünya çapında kabul gören en önemli standartlardan biri olan TIER 3’e uyumluluğu da bu kapsamda sorgulamayı unutmayın. TIER 3 standartlarında hizmet veren bir veri merkezi yedek elektrik şebekesi içerir, yedek enerji ve soğutma sistemleri içerir, yedek hizmet sağlayıcıları içerir, 72 saatlik bir kesintiye karşı dayanabilir ve tahmini %99,982 oranında kullanılabilirlik sunar.
3. Veri merkezinde iklimlendirme nasıl sağlanıyor?
Bir veri merkezinde çalışan çok sayıda sunucudan dolayı ortam ve cihazların aşırı ısınması söz konusu olabilir. Bu nedenle iklimlendirme sistemi, sıcaklık ve nem kontrolü için önemlidir. Bu kapsamda veri merkezinin iklimlendirmesinde hangi teknolojiyi kullandığını öğrenmeniz sizin de avantajınıza olacaktır. Örneğin, ekonomik bir iklimlendirme metodu olan “Free Cooling”, iklimlendirmede kullanılan suyun soğutulması için dış ortamdaki düşük hava sıcaklığını kullanmayı mümkün kılmaktadır. Kış aylarında bu işlem, dış ortamda bulunan doğal soğuk hava ile gerçekleştirildiğinden, enerji tüketiminde %70’e kadar tasarruf sağlanır. Bu kapsamda veri merkezinin güç kullanım etkinliğini, yani PUE oranını da sorgulamayı unutmayın.
4. Fiziksel güvenlik tedbirleriniz neler?
Veri merkezlerinde çeşitli güvenlik tedbirleri uygulanır ve bu tedbirlere uyulması gerekir. Fiziksel güvenlik tedbirleri kapsamında veri merkezine giriş çıkışların ne şekilde yapıldığı, izlenip izlenmediği, sunuculara erişimin hangi yöntemlerle güvenlik altına alındığı gibi konular sorgulanmalıdır. Bu konuda kart okuyucuları, biyometrik tanıma sistemleri, şifreli ve kilitli güvenlik donanımları gibi son teknoloji güvenlik sistemlerinin kullanılıyor olması verinizin korunması için önemli.
5. Yangın önleme sistemleriniz var mı?
Sunucuların yoğun çalışması ile oluşabilecek olumsuz şartlardan biri de yangın. Bir veri merkezinde yangın önleme ve söndürme sistemleri mutlaka devrede olmalıdır. Duman algılama ve yangın söndürmenin hangi sistemlerle yapıldığını muhakkak öğrenin. Yangın söndürme sistemleri 7/24 çalışmalı, bina girişlerinde olası durumlara karşı itfaiyenin yangına rahatlıkla müdahale edebilmesi için itfaiye bağlantı ağızları bulunmalıdır.
6. Doğal afetlere karşı hazırlıklı mısınız?
Veri merkezlerinde, başta yangın ve sel olmak üzere her türlü afete hazırlıklı olunmalıdır. Ayrıca veri merkezinde deprem anında yangın söndürme sisteminin etkin olarak çalışmasını sağlayacak önlemlerin mutlaka alınmış olması gerekir. Bu kapsamda sorgulamanız gereken diğer konular da su baskınlarına karşı sensörlerin ve duman detektörlerinin sayısı ve aktif olup olmadığıdır.
7. Uptime oranınız ne?
Veri merkezi dünyasının önemli teknik terimlerinden biri olan Uptime (aktif ve çalışır halde bulunma süresi) özelliğinin % olarak ifade edilmesine Uptime Oranı denir. Web Hosting hizmeti alırken veya sunucu kiralarken sık sık görebileceğiniz bu kelime aslında sitenizin kararlı ve düzenli çalışması için gereken en önemli özelliklerden biridir. Kişi ve şirketler internet sitelerini kurup yayınlarken her zaman online ve çalışıyor durumda olmasını isteyeceklerdir. Çünkü internet kullanıcıları her an web sitesini ziyaret edebilme olasılığına sahiptir. Bu esnada oluşacak kesikler ve kopmalar web siteleri için hem maddi hem de marka algısı bakımından olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle bir veri merkezi için yüksek Uptime oranı, yani sürekli çalışıyor ve erişilebiliyor durumda olması önemli tercih sebebidir.
8. Hangi sunucuları kullanıyorsunuz?
Projenizi kendinize ait paylaşımsız fiziksel bir sunucuda barındırmak istiyorsanız, son teknoloji ürünü, yapılandırılabilen, paylaşımsız ve kotasız internet erişimli sunucular kullanan bir veri merkezini tercih etmenizi öneririz. Sunucuların oluşabilecek donanım arızalarına karşı garanti kapsamında olduğundan emin olun ve garantili donanım değişiminin kaç saat içinde yapıldığını öğrenin. Ayrıca çift enerji kaynağını destekleyen sunucular yedekli enerji altyapısına sahip olmalıdır.
9. Yedekleme servisi veriyor musunuz?
Veri merkezinde barındırılan verilerinizin kaybolmaması için yedekleme servisi çok önemlidir. Bu nedenle yedekleme servislerinin ne şekilde sunulduğunu öğrenmeyi ihmal etmeyin. Veri merkezlerinde genelde Yedekleme Alanı ve Yedek Alma Servisi olmak üzere 2 çeşit hizmet sunulur. Yedekleme Alanı Servisi kapsamında, verilerin yedeklenebileceği NAS ve ISCSI alanı sunulmaktadır ve verilerin bu alana müşteri tarafından yedeklenmesi gerekmektedir. Yedek Alma Servisi’nde ise veriler önceden belirlenen periyotlarda veri merkezi tarafından yedeklenir. Verinin geriye dönük kaç günlük yedeğinin tutulduğunu ve hangi periyotlarla yedekleme yapıldığını da sormayı unutmayın.
10. Veri merkeziniz 7/24 izleniyor mu?
Bir veri merkezi, altyapısını oluşturan enerji, iklimlendirme ve güvenlik bileşenlerinin takip, izleme ve bakımından sorumludur. Bu nedenle veri merkezinin günlük, haftalık ve aylık periyodik bakım prosedürleri olup olmadığını sorgulamanız gerekir. Ayrıca kesintisiz internet erişiminin sürekliliği için network omurgasına ait tüm bileşenlerin 7 gün 24 saat boyunca anlık olarak izlenmesi gerekir. Network altyapısında gelen ve giden verinin takibinin yapılması ve sunucuların anlık olarak kontrol edilmesi de bu bağlamda önem taşır.
Bu maddeleri veri merkezi profesyonel olarak sunuyor ise hiç düşünmeden hizmetinizi alabilirsiniz. Radore’nin veri merkezi özelliklerini ve sunduğu hizmetleri incelemek için ise aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz: https://radore.com/data-center