Teknolojik Grup platformu tarafından düzenlenen ve BT profesyonellerini bir araya getiren bilişim buluşmalarından bir diğeri Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsündeki Yıldız TeknoPark’ta 15 Mart Perşembe günü gerçekleştirildi. Radore’nin de sponsor olduğu etkinliğe 20’yi aşkın firmadan 35 misafir katıldı. Yeni nesil iletişim teknolojileri ile boyut değiştiren dijitalleşme kavramı ve bu dönüşümde veri merkezlerinin oynayacağı rolün konuşulduğu toplantıda Radore Genel Müdürü Sadi Abalı da bir sunum yaptı.
5G abone sayısı 2023’te 1 milyara ulaşacak
2020 yılında Türkiye’de de yaygın hale gelmesini beklediğimiz 5G mobil bağlantı teknolojilerinin dijital dönüşüme büyük bir ivme kazandıracağını belirten Sadi Abalı, 5G’nin getireceği yeniliklere hazır olmamız gerektiğinin altını çizdi. 5G şebekesi abone sayısının 2023 yılında 1 milyara ulaşmasını beklediklerini belirten Abalı, bunun makineler arası iletişime (M2M) de yansıyacağını ve Türkiye’de şu anda 4,2 milyonu aşan M2M abone sayısının 5G ile birlikte 10 milyon seviyesine çıkacağına değindi. Artan bant genişlikleri ve veri akışıyla birlikte veri miktarının da inanılmaz boyutlara ulaşacağı belirterek 2023 yılında tüm dünyadaki aylık veri trafiğinin 100 Eksabaty’ın üzerine çıkmasının beklendiğini söyledi.
Bağlantılı nesnelerin ürettiği verilerin yüzde 84’ü veri merkezlerinden geçecek
Özellikle nesnelerin interneti ve bulut bilişim gibi trendlerin ivme kazanacağından bahseden Sadi Abalı, bağlantılı cihazların yaratacağı veri trafiğinin yüzde 84’ünün veri merkezleri üzerinden geçeceğini ifade etti. Bulut bilişim tarafında ise işletmelerin veri merkezlerinden beklediği esnek ve düşük maliyetli altyapı, birden fazla bulut sağlayıcısına uyum, yazılım tabanlı çözümler ve yüksek seviyede veri güvenliği gibi beklentilerin 5G’nin sunduğu imkanlarla birlikte boyut atlayacağını belirtti.
5G’de geri kalmak sanayide geri kalmak demek
Sadi Abalı’nun sunumundan sonra söz alan Telenity CEO’su İlhan Bağören ise katılımcılara Mobile World Congress 2018 etkinliğine yönelik izlenimleriyle birlikte etkinlikte bu yıl hangi trendlerin konuşulduğunu aktardı. İlhan Bağören 5G teknolojilerinin artık telekomünikasyon standardından çok bir endüstri standardı olduğunun altını çizdi. 5G teknolojisinde geri kalmanın ise sanayide geri kalmak anlamına geldiğine dikkat çekti. Otomotivden sağlığa, lojistikten enerjiye kadar her sektörün 5G teknolojilerinin geliştirilmesinde rol oynadığını söyleyen Bağören, açık bir şekilde geliştirilen bu iletişim standardının ekosisteme açılmasının 4G’ye oranla çok daha rahat olacağını belirtti.
Teknolojikgrup.com kimdir?
Bilişim teknolojileri alanındaki profesyonellerin bilgi paylaşımı yapabilmeleri amacıyla 2010 yılında bir e-posta grubu olarak kurulan Teknolojikgrup, şu anda 3.300’ü aşkın üyesi ile Türkiye Bilişim sektörünün önde gelen bilgi ve iletişim platformları arasında yer alıyor. Teknolojikgrup.com adresinde son gelişmeler ve sektörel içeriklere yer vermeye ve dönemsel olarak düzenlediği etkinliklerle bilişim dünyasını bir araya getirmeye devam ediyor.