İşiniz veya kişisel kullanımınız için bir işletim sistemi seçerken en fazla karşılaştığınız iki seçenek, Windows ve Linux işletim sistemleridir. Bu iki işletim sisteminin de kendine has özellikleri bulunur. Daha önce sunucu kiralamadıysanız bu iki işletim sistemi size pek bir şey ifade etmiyor olabilir; ancak kuracağınız sistemin gerekliliklerine göre bu iki işletim sistemi arasında seçim yapmalısınız. Rehberimizde bu farkların üzerinde duracağız.

Windows ve Linux işletim sistemini kıyaslarken, biri diğerinden daha iyidir şeklinde ayrım yapmak çok doğru olmayacaktır. Bu sebeple ihtiyacınıza ve kuracağınız sisteme göre ikisinden birini tercih etmeniz gerekebilir. Hem özellikleri hem de kullanım alanları nedeniyle bu iki işletim sistemi ayrı ayrı ele alınmalıdır. Windows ve Linux’un farklarını çalıştırılan uygulamalar, kontrol panelleri, güvenlik durumları ve dosya isimlendirme başlıklarıyla daha detaylı bir şekilde aşağıda bulabilirsiniz.

Windows İşletim Sistemi

Sunucunuzu Windows işletim sistemi kurulu olarak seçtiğinizde;

  • ASP Classic
  • ASP.NET
  • MSSQL (Microsoft SQL Sunucu)
  • MySQL ve PHP
  • Visual Basic Development (Entegre Geliştirme Ortamı)
  • C#
  • Remote Desktop (sadece Dedicated Sunucular için gerekli)

yazılım ve uygulamalarını Windows sunucunuz içinde çalıştırabilirsiniz. Windows işletim sistemli Dedicated (Paylaşımsız) Sunucu’lar üzerinde Windows tabanlı başka uygulamalar da kurulabilir; ancak bu uygulamaların kurulumunun sizin tarafınızdan yapılması gerekir ve aynı zamanda bu uygulamalar için lisans satın almanız gerekir. Örneğin;

  • Microsoft Exchange (kurulum ve lisans gerektirir.)
  • Microsoft SharePoint (kurulum ve lisans gerektirir.)

Linux İşletim Sistemi

Linux işletim sistemli sunucu seçtiğinizde ise:

  • SSH
  • PHP, (WordPress,Joomla,Opencart v.b hazır yazılımlar)
  • MySQL,(MariaDB,Percona v.b)
  • CGI, Phyton ya da Perl,
  • HTTP (Apache,Nginx,Tomcat)
  • E-Mail Server (Postfix,Exim v.b)

Linux sunucunuz üzerinde çalıştırabilirsiniz.

Kontrol Panelleri

Windows ve Linux sunucular farklı kontrol panelleri aracılığı ile yönetilmektedir.

  • WHM / cPanel: Linux kurulu tüm sunucularda kullanılmaktadır. (Linux VPS ve Linux Dedicated Sunucular)
  • Plesk: Önceki zamanlarda sadece Windows için kullanılabilen bir kontrol paneli olsa da şuan Plesk bir çok linux dağıtımını da destekliyor. (VPS ve Dedicated Sunucular)
  • MaestroPanel: Windows Dedicated Sunucular ve Windows VPS sunucular ile kullanılabilir.

Güvenlik

Linux sunucuların daha güvenli olduğu düşünülse de Windows ve Linux işletim sistemli sunucular aynı güvenlik derecelerine sahiptir. Güvenlik konusu çoğunlukla, sunucu yönetimine ve sunucunun nasıl kurulduğuna bağlıdır. Radore olarak hem Linux hem de Windows işletim sistemli sunucularımızda son güvenlik önlemlerini alarak, sunucuların performansını artıracak güvenlik optimizasyonu işlemlerini yapıyoruz.

Dosya isim ve uzantıları

Bu iki sunucu üzerinde farklı dosya isim ve uzantıları bulunuyor. Bu konuda Linux sunucular daha hassas ve açık bir çözüm sunabiliyor. Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak;

  • Linux sunucu üzerinde, home.html ve Home.html iki farklı isim olarak adlandırılır.
  • Windows sunucu üzerinde ise home.html, Home.html veya HOME.html tek bir dosya adı olarak görünmektedir.

Bu farklılıklardan yola çıkarak dosya adlarınızın ve uzantılarınızın nasıl görüneceğini ve kaydedileceğini de bilmeniz, dosya uzantılarını belirlerken nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Bilmeniz gereken diğer önemli detaylar

Genellikle Linux işletim sistemi daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun sebeblerine bakıldığında ise PHP, MySQL ve fiyat gibi konular öne çıkıyor. PHP ve MySQL’i hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde çalıştırabilseniz de, Linux doğrudan bu iki uygulama odağında kullanıldığı için daha iyi performans almanızı sağlıyor.

Linux üzerinde kullanacağınız yazılım ve uygulamaların yine belli bir ücreti bulunur. Yalnız Windows’a kıyasla bu yazılım ve uygulamalara daha ucuza ulaşabildiğiniz için, Linux işletim sistemi maliyetlerinin azalttığını söyleyebiliriz.

Eğer ASP.NET ile çalışıyorsanız ya da çalışmayı düşünüyorsanız, Windows işletim sistemini seçmeniz gerekir. HTML ve PHP’ye benzer olsa da daha farklı bir çalışma prensibi bulunan ASP.NET, algoritması sayesinde Windows sunucularında daha büyük veri tabanlarıyla çalışabiliyor.

Linux açık kaynak kodlu bir platformu olması da Windows ve Linux işletim sistemleri arasındaki farklardan biridir. Bu kodlara ulaşabilir, isterseniz bu kodlar üzerinde değişiklikler de yapabilirsiniz. Ancak Windows böyle bir yapıya sahip değildir. Bu sebeple de kodlar üzerinde değişiklik yapamazsınız. Linux’un açık kaynak kodlu olması, geliştirmeler yapılmaya daha açık bir platform sunar. Bu kodlara erişebildiğiniz için hata oluşumları sırasında, daha hızlı müdahalelerde bulunarak hataları çözebilirsiniz.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi bu iki işletim sistemi de farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Bu nedenle, birinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Bundan dolayı ihtiyacınızı iyi belirlemeli ve sizin için en uygun olan işletim sistemini seçmelisiniz.